Kuveyt, Eurofighter Typhoon savaş uçağı siparişi kapsamında 4 uçak daha teslim aldı.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA tarafından yapılan habere göre Kuveyt, 4 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağını teslim aldı. İtalya ve Kuveyt arasında imzalanan sözleşmeye göre Kuveyt, İtalya’dan 28 adet Eurofighter Typhoon tedarik ediyor. Teslim edilen bu uçaklarla birlikte Kuveyt’e toplamda 13 adet uçak teslim edildi. Ülkede gerçekleştirilen teslim törenine çok sayıda Kuveyt Hava Kuvvetleri subayı katıldı.
Kuveyt’e ilk teslimatlar 2021 Aralık ayı itibarıyla başladı. Eurofighter Kuveyt programı, İtalyan Hava Kuvvetleri ile Kuveyt Hava Kuvvetleri arasındaki operasyonları, pilot eğitimini ve desteği kapsayan daha geniş ve derin bir iş birliğinin parçasıdır. İtalya ayrıca Typhoon filosunu desteklemek için pilotları, mühendisleri ve teknisyenleri eğitmekle sorumlu. Kuveyt’e teslim edilen uçaklar şu ana kadar 400 uçuş saatini aşmış vaziyette.
Kuveyt’in Eurofigher Typhoon uçaklarını teslim almaya başlaması
Kuveyt ile İtalya arasındaki tedarik sözleşmesi Nisan 2016’da imzalanmıştı. İki ülke arasında 28 adet uçak için 8.7 milyar dolar değerinde sözleşme imzalanmıştı. Kuveyt, İtalya’dan sipariş ettiği uçakların ilk partisini ise 2021 yılının Aralık ayında teslim almıştı. Yapılan ilk teslimatta 2 adet Eurofighter Typhoon uçağı gerçekleştirilen törenle Kuveyt’e teslim edilmiş ve İtalya’da gerçekleştirilen bu törene Kuveyt ve İtalya’dan çok sayıda üst düzey görevli katılmıştı.

2022 yılının başında ise Kuveyt, yapılan anlaşmada uçakların uygunsuz bir şekilde fiyatının şişirildiğine dair yolsuzluk davası açmıştı. Açılan bu dava kapsamında 2 adet Kuveytli üst düzey askeri yetkili tutuklanmıştı. Kuveyt Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, tutuklanan askeri yetkililerin kamu fonlarını kötüye kullandıkları iddiasıyla mahkemeye çıkacağını açıklamıştı. Mahkemeye çıkan 2 asker çıkan kararla birlikte tutuklanmıştı.
Program kapsamında Eurofighter Typhoon uçaklarının üçüncüsü ve dördüncüsü Mart 2022’nin sonuna ülkeye ulaştı. 5. ve 6. uçaklar ise Eylül 2022’nin sonuna doğru Kuveyt’e teslim edildi. Ali Al Salem Üssü’nde gerçekleştirilen törenle birlikte ilk 6 uçağın teslimi gerçeklemiş ve bu teslimatla birlikte ilk tek koltuklu uçak teslim alınmıştı. Teslimattan sonra Leonardo’nun Eurofighter programının Başkan Yardımcısı Guido Sibona yaptığı açıklamada, “Kuveyt Hava Kuvvetleri için geliştirdiğimiz Eurofighter Typhoon’lar, Avrupa programı kapsamında bugüne kadar üretilmiş en gelişmiş uçaklardır” demişti. 7., 8. ve 9. uçakların teslimatı ise Eylül 2023’de gerçekleşti.

İlgili Olarak