İtalya merkezli Leonardo şirketi, akustik denizaltı savunma harbi sistemine Firefly AQS-18 daldırma sonar sistemini entegre ederek test etti.
Leonardo şirketi, İtalya kıyılarında düzenlediği test sırasında ULISSES Akustik Denizaltı Savunma Harbi (ASW) sisteminin yeni geliştirilmiş kabiliyetlerini kanıtladı. Test sırasında Leonardo, L3Harris Technologies şirketinden Firefly AQS-18 daldırma sonar sistemini ULISSES işlemcisiyle birlikte çalıştırarak hedef düşman denizaltılarını otomatik olarak tespit etmek ve mürettebatı tehditlere karşı uyarmak için nasıl çalıştığını gösterdi.
Test, Firefly AQS-18 daldırma sonarının ULISSES sistemi ile başarılı entegrasyonunu takip ediyor. Firefly, deniz yüzeyinin 200 metre altına kadar dalıp sonar ve sonobuoy işleme, ses ve videoyu geniş bantlı bir veri bağlantısıyla kıyıya iletirken 20 mil (32 km) kadar uzaktaki hedefleri tespit edebilen yüksek güçlü aktif sonar içerir.
ULISSES ve Firefly teçhizatı su üstü gemisine monte edilirken, İtalyan Donanmasının NH-90 helikopteri sonobuoy sonarı dağıtarak testi desteklendi. ULISSES/Firefly sistemlerinin önemli bir tasarım özelliği, kıyı operasyonları için küçük, hafif helikopterlere de monte edilebilen hafif form faktörüdür. Test sırasında gösterilen entegre kabiliyetler, silahlı kuvvetlerin mavi ve sığ sularda DSH operasyonlarını yürütmek için artan gereksinimine çözüm sunmaktadır.
ULISSES ve Firefly ile birlikte statik işlevsellik
Komuta gemisindeki gözlemciler, ULISSES sisteminin Firefly daldırma sonarından gelen girdileri aktif ve pasif sonobuoylardan gelen verilerle birleştirmesiyle potansiyel kontakları otomatik olarak tespit edip, uyarıları yükseltmek için operatör ekranında izleyebilirler. ULISSES ve Firefly sistemleri, işlemcilerin düşman denizaltılarının yerini doğru bir şekilde saptamak için birden fazla bilgi kaynağını kullanarak 64 adede kadar dağıtılmış daldırma ve sonobuoy sonarından veri toplayıp yararlandığı ‘çok statik’ işlevsellik sunmaktadır.
Leonardo’nun İtalyan ve Hollanda NH-90 helikopterleri için OTS-90 akustik sisteminin halefi olan ULISSES sistemi, daha da hafif bir paket ile son derece gelişmiş kabiliyetler sunmaktadır. Sistem, daha küçük helikopterler için uygun hale getirilmiştir ve OTS-90 için bir forma uygun bir yedek olarak tasarlanmıştır. Bu özelliğiyle güçlendirme pazarı için cazip bir teklif haline gelmektedir. Ayrıca sistem sabit kanatlı uçaklar, su üstü gemileri ve daldırma sonar olmadan insansız hava araçları için de uygundur.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
