Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı ile Katar Dışişleri Bakanı İstanbul’da görüşme gerçekleştirdi.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Feyyaz Serrac, İstanbul’da Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ve Katar’ın Libya Büyükelçisi Şeyh Muhammed bin Nasır Al-Thani ile bir araya geldi. Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz Serrac, Katar Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmede Libya’daki gelişmeleri ele alarak taraflar arasındaki ikili ilişkileri değerlendirdi.
Gerçekleştirilen görüşmede taraflar 17 Aralık 2015 tarihinde imzalanan Skhirat Anlaşmasını, Güvenlik Konseyi kararlarını ve Berlin Konferansı sonuçlarına göre Libya’daki krizin sadece siyasi çözümle ele alınabileceğini vurguladı. Ek olarak Libya ve Katar çeşitli alanlarda iş birliğini ve ikili ilişkileri geliştirip daha da çeşitlendirme konusunda mutabık kaldı.
“Türkiye bölgede stratejik, önemli bir ülke”
Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleyen Katar, bu kapsamda Libya’daki krizin sonlanması adına Türkiye ile ortak bir biçimde süreci yürütüyor. 19-20 Temmuz 2020 tarihleri arasında T.C. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar önce Katar’a giderek Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüştü, daha sonrasında ülkeye dönen Akar, Türkiye’ye gelen Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile bir araya geldi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katarlı yetkililer ile gerçekleştirilen görüşmede Akar, “Libya’daki meşru hükümete ve istikrar ortamının sağlanmasına yönelik ciddi anlamlı destek için müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Libya konusunda tarafların bir araya gelerek Libya’da istikrarın sağlanması alanında önemli adımlar attı. Özellikle 20 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilen 3’lü toplantıya Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri iştirak ederek Türkiye’nin stratejik önemine işaret etti.
Byron Camilleri üçlü toplantıda yaptığı açıklamada, “Türkiye sadece AB’ye aday bir ülke olmakla kalmıyor, bölgede stratejik, önemli bir ülke. O yüzden konuyla ilgili durumların Türkiye, Yunanistan ve bölge ülkeleriyle birlikte etkin bir şekilde ele alınması gerekiyor. Tabii ki AB kurumlarının da bu anlamdaki yapıcı iş birliği, görüşmeleri devam ettirmeye yönelik kararlılığı bizi de mutlu ediyor. Malta’nın da Türkiye ile ilişkileri bu bağlamda sürmeye devam edecek. İki taraf yakın geçmişte güvenlik konularıyla alakalı önemli durumları ele aldılar. Bu konularda yapılacak iş birliğinin her ülke halkının da çıkarına olacağına, Akdeniz’de güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin etkin faaliyetlerine de destek vereceğini de düşünüyoruz.” ifadelerine yer vermişti.
İlgili Olarak
Milli Savunma Bakanlığında kritik Libya-Türkiye-Malta üçlü toplantısı

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.