Litvanya, Almanya ile imzalanan anlaşma kapsamında 41 adet Leopard 2A8 ana muharebe tankının yerel olarak montajını gerçekleştirecek.
Litvanya, 11 Aralık 2025 tarihinde KNDS Deutschland ve Rheinmetall Landsysteme ile 41 adet Leopard 2A8 ana muharebe tankının Kaunas’ta yerel olarak montajını kapsayan birleşik bir tedarik ve endüstriyel işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma; tank teslimatı, endüstriyel montaj, iş gücü eğitimi ve uzun vadeli bakım faaliyetlerini kapsıyor.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre Litvanya’nın bu kararı, teslimat sürelerini kısaltmak ve zırhlı araçlara yönelik destek kapasitelerini ülke içinde sabitlemek için tasarlanmış tek bir çerçeve içinde tesis etmeyi hedeflemektedir. Projenin uygulamasından Litvanya Savunma Hizmetleri (LDS) sorumlu ana kuruluş olarak yer alırken, devlet enerji grubu EPSO-G de sözleşme kapsamında sürece dahil oldu.

Proje kapsamında Litvanya Savunma Hizmetleri, alt yüklenici olarak görev alırken ilk sistemin teslimatından sonra başlayan 5 yıllık bir süre için lojistik destek sağlayacak. Aynı endüstriyel tabanın, zamanla Litvanya’da konuşlanmış Alman tugayını ve potansiyel olarak ek zırhlı araç filolarını destekleyebilmesi beklenmektedir. Litvanya Savunma Hizmetleri, Kaunas projesine yaklaşık 50 milyon euro yatırım yapmayı planladığını ve 2028 yılına doğru faaliyetlerin artmasıyla birlikte yaklaşık 80 ila 100 arasında istihdam yaratılacağını belirtti.
Bu endüstriyel adım, Litvanya’nın Almanya liderliğinde yürütülen Leopard 2A8 ortak tedarik sürecinin bir parçası olarak faaliyete geçiriliyor. Litvanya, Mayıs 2024’te Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda ile birlikte Leopard 2 İşbirliği Tedarik Anlaşması’na katılarak Leopard 2A8 ana muhabere tanklarını satın alma niyetini açıklamıştı. Bu bağlamda Aralık 2024’te anlaşma imzalanmış ve başlangıçta 2029 ile 2034 yılları arasında bir teslimat süresi öngörülmüştü.
Güncellenen takvim doğrultusunda, Litvanya Silahlı Kuvvetleri’ne ait tüm Leopard 2A8 ana muharebe tanklarının 2028 yılında hizmete girmesi, teslimatların ise 2030 yılı sonuna kadar teslim edilmesini planlanıyor. Litvanya, Leopard 2A8 tankları için Ortak Tedarik Anlaşması’na resmi olarak katılan ilk ülke olarak öne çıkarken bu program ülkenin tarihinde ilk kez ana muharebe tanklarının envanterine dahil edilmesini temsil ediyor. Söz konusu adım, NATO standardizasyonu ve Litvanya topraklarında müttefik kuvvetlerin kalıcı konuşlandırılmasıyla yakından bağlantılı olan kuvvet yapısında yapısal bir değişimi işaret ediyor.

İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Savunma sanayii, güvenlik çalışmaları ve dış politika ile ilgileniyor.









