Malezya Kraliyet Donanması (RMN), LMS Batch-2 (Kıyı Görev Gemisi) programı kapsamında tedarik edeceği üç savaş gemisi için STM’yi seçti.
Malezya ile Türkiye arasında “Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” imzalandı ve STM tarafından inşa edilecek üç korvet için Kabul Mektubu (LoA) takdimi gerçekleştirildi. Malezya’nın savunma ürünlerinin tedarikine ilişkin devletten devlete imzaladığı ilk resmi belge niteliğindeki bu Mutabakat Zaptı (MoU), Malezya ile yeni bir stratejik ortaklık döneminin müjdecisidir.
Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) göre bu projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi; Malezya Kraliyet Donanması’nın önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek diğer projelerinde de Türk savunma sanayiinin çözüm ortağı vasfıyla öncelikli olarak yer almasını sağlayacaktır.
10 Haziran’da gerçekleştirilen törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Ana yüklenicisinin STM olduğu Kraliyet Malezya Donanması’nın gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan üç gemi Türkiye’de inşa edilecek. Gemilerin özelleştirilmesi sırasında, HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN olmak üzere bir dizi Türk Savunma Sanayii firmasının ürünü kullanılacak. LMS Batch-2 Projesinin, iki ülke arasında deniz platformları üzerine uzun vadeli işbirliklerinin sadece başlangıcı olduğuna yürekten inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.
Gemilerin bu yıl içinde inşasına başlanacağının haberini veren STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Cumhurbaşkanlığımız ve Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, dost ve kardeş Malezya Kraliyet Donanması için, uluslararası sularda kendini başarıyla kanıtlamış Ada Sınıfını temel alan 3 gemi inşa edeceğiz. Gemilerin inşasına bu yıl başlanacak ve 3.5 yıl içinde üç gemiyi de Malezya Donanması’na teslim edeceğiz.” dedi.
Bu bağlamda inşa edilecek gemiler; ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN başta olmak üzere yaklaşık 50 yerli firmanın öncü sistemleri ile donatılacaktır. Modern silah sistemleri, sensörler ve komu kontrol sistemine sahip olacak Malezya Korvetleri, geniş görev yelpazesinde Malezya Donanması’na hizmet verecektir.
STM LMS Batch-II Gemi Özellikleri
STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmış ve özelleştirilmiş üç korvet, Sahil Görev Gemisi İkinci Seri (LMSB2) Projesi kapsamında Türkiye’de inşa edilecek. Öte yandan gemilerin donatımı da Türkiye’de, Türk Savunma Sanayii şirketlerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilecek. Malezya için STM ana yükleniciliğinde inşa edilecek gemilerde,
- ASELSAN tarafından geliştirilen, 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi IFF ve diğer elektronik sensörler,
- ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi,
- HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atış kontrol sistemi yer alacak.
Ayrıca 99,56 metre boya, 2500 ton deplasmana sahip olacak gemiler, 26 knot maksimum hıza, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik personel kapasitesine sahip olacak.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.