Güney Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya 10 Eylül’de Ajaccio’da yedinci zirve için bir araya geldiler
Zirve sonrası yapılan ortak bildiride aşağıdaki ifadelere yer verildi:
Ülkelerimizin nüfus ve ekonomilerini derinden etkileyen COVID-19 salgınının neden olduğu benzeri görülmemiş kriz, bölgesel krizlerin çoğalması ve Akdeniz’de gerilimlerin tırmanması karşısında, bizim için her zamankinden daha önemli. Avrupa Birliği ve Üye Devletlerinin çıkarlarını, egemenliklerini ve egemenlik haklarını güçlü ve kararlı bir şekilde savunabilecek, karşılaştığı tüm zorlukları karşılayabilecek birleşik ve dayanışmacı bir Avrupa inşa etmek gereklidir.
Yenilenmiş bir Akdeniz politikası
- Bu yenilenmiş ortaklık, aynı zamanda, Avrupa-Akdeniz ortak mallarını yönetmek için yaratıcı ve yapıcı yollar bulmamıza ve doğal kaynakların erişimi ve sürdürülebilir yönetimi dahil olmak üzere ortak çıkarları ele almamıza izin vermelidir. Böylece, Akdeniz’deki biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik ortak taahhütler, Ocak 2021’de Marsilya’daki “Tek Gezegen Zirvesi” nde ve 2021’in sonlarında Akdeniz’in Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Bakanlar Konferansı’nda verilebilir. Mavi Ekonominin teşviki bağlamında. Akdeniz havzasında, kıyı alanlarının izlenmesi ve yönetimi için Copernicus hizmetlerinin kullanımını daha da geliştirmeye ve ayrıca güney ortaklarımızla ilişki kurmaya kararlıyız. Batı Akdeniz’de Mavi Ekonominin Sürdürülebilir Gelişimi girişimi (WestMED Girişimi) dengeli bir Kuzey-Güney işbirliği havzasının tamamı için değerli bir örnek oluşturabilir. Ayrıca, UNFCCC COP 26’da iddialı sonuçlar elde etmek için çabaların ölçeği artırılmalıdır ve İtalya’daki etkinlikleri, gençlere iklim eylemine somut bir katkı sağlama fırsatı sunacak olan Milano’daki “Youth4Climate” Konferansı dahil. Benzer şekilde, kültürel ve doğal mirasın iklim değişikliğinin etkilerinden korunması konusunda Yunanistan’da zaman içinde gerçekleşecek olan Devlet / Hükümet Başkanları toplantısı yakın işbirliği için bir başka fırsat olacaktır.
Akdeniz’de barış ve istikrar
- Egemenlik ve egemenlik haklarına yönelik mükerrer ihlaller ve Türkiye’nin eylemleri karşısında Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile tam desteğimizi ve dayanışmamızı yineliyoruz. Bölgedeki tüm ülkeleri uluslararası hukuka, özellikle de uluslararası deniz hukukuna uymaya çağırıyor ve tüm tarafları anlaşmazlıklarını diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye teşvik ediyoruz. Bu bağlamda, Yunanistan ile Türkiye arasında deniz bölgesi meselesine ilişkin diyaloğun yeniden başlamasını sağlamak için İK / Başkan Yardımcısı ve Almanya’nın arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, Güney Kıbrıs Hükümeti’nin, münhasır ekonomik bölgelerin ve kıta sahanlığının sınırlandırılmasının iyi niyetle diyalog ve müzakere yoluyla ele alınması gerektiğine dikkat çekerek Türkiye ile müzakereye davetini memnuniyetle karşılıyoruz.uluslararası hukuka tam saygı ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesine uygun olarak.
- Yakın tarihli Avrupa Konseyi ve AB Konseyi sonuçlarına uygun olarak, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz ve Ege (Adalar)Denizi’ndeki tek taraflı faaliyetlerini sona erdirme yönünde defalarca yaptığı çağrılara yanıt vermemesinden üzüntü duyuyoruz. Bu çatışmacı eylemlere yanıt olarak Avrupa Birliği’nin emrinde tüm uygun araçları kullanma kararlılığımızı yeniden teyit ediyoruz. AB Dışişleri Bakanları’nın son Gayrı Resmi Toplantısı (Gymnich) ile uyumlu olarak, hızlı bir şekilde benimsenmesi amacıyla, şimdiye kadar masaya konan önerilere dayalı olarak ek listeler üzerindeki çalışmaları hızlandırmayı kabul ediyoruz. Türkiye’yi diyaloğa sokma konusunda ilerleme kaydedilmediği ve tek taraflı faaliyetlerine son vermediği takdirde,
- Libya’daki krize askeri bir çözüm yok: tüm tarafları ateşkesi kabul etmeye ve Birleşmiş Milletler himayesi altında ve Berlin Konferansı’nda kararlaştırılan parametreler altında siyasi diyaloğa yeniden bağlanmaya çağırıyoruz. Ayrıca, petrol gelirlerinin adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için mekanizmalar oluşturmaya çalışırken, ülke genelinde petrol üretiminin derhal yeniden başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Nereden gelirse gelsin, bu çatışmadaki tüm yabancı müdahalelere karşı olduğumuzu yineliyoruz ve ihlalleri Libya’daki mevcut askeri tırmanışı daha da şiddetlendiren Irini Operasyonu aracılığıyla BM silah ambargosunu uygulama kararlılığımızı sürdürüyoruz. Ambargo ve insan haklarını ihlal edenlere ve siyasi sürece karşı çıkanlara karşı da yaptırımlar uygulamaya hazırız.
- Bir sonraki zirveyi Yunanistan’da yapmayı kabul ediyoruz.
İlginizi çekebilir

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.