BM 77’nci Genel Kurulu Görüşmeleri için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında F-16 konusuna açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’ta BM Genel Kurulu görüşmeleri kapsamındaki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 ikili görüşme gerçekleştirdiğini ve 16’sına kendisinin de refakat ettiğini aktararak birçok görüşmesinin odak noktasını Rusya-Ukrayna bağlamındaki gelişmeler oluşturduğunu da bildirdi. Bu kapsamda Çavuşoğlu,
“Tabii ki birçok görüşmenin odak noktasını Rusya-Ukrayna bağlamındaki gelişmeler oluşturdu. Birçok mevkidaşımdan uluslararası barışa katkılarımız hakkında övgü dolu ifadeler duydum. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın üstlendiği rol hakkında. BM Genel Kurulu haftasında Rusya’nın kısmi seferberlik kararı, Luhansk, Donetsk, Zaporijia ve Herson’da referandum ilanı ve esir takası önemli gelişmeler oldu. Rusya, Ukrayna arasında adil ve kalıcı bir çözüm için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”
ifadelerini kullandı.
“Elimizi kolumuzu bağlayan bir antlaşma içinde olmayız”
Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklardan bir diğeri de F-16 açıklamasıydı. F-16 konusuna da değinen Çavuşoğlu, teknik düzeydeki müzakerelerin normal düzeyde devam ettiğini belirterek yönetimin bu konudaki kararlılığının da devam ettiğini ekledi. Çavuşoğlu ABD yönetimine seslenerek yaptığı açıklamada,
“Biz yönetime şunu da söylüyoruz. Gerek teknik görüşmelerde gerekse siyasi görüşmelerde bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde biz olmayız. Biz F-16’yı alacağız, şöyle kullan, böyle kullan, şunu yapamaz, bunu yapamaz, NATO üyesinin diğer bir NATO üyesine böyle bir kısıtlama getirmesi de zaten kabul edilir bir şey değil.
Burada bazı lobilerin, özellikle Yunanistan Başbakanı’nın Washington’a gelmesinden sonra, Yunan lobisi, Ermeni lobisi gibi bazı lobilerin bunu engellemeye çalıştığını biliyoruz. Ama şu anda Türkiye’ye verilmesi konusunda destekleyen lobilerin olduğu da bir gerçek. Şartlı bir anlaşmanın içinde biz olmayız. Kullanamayacağımız ürünü niye alalım biz?”
ifadelerine yer verdi.
“CAATSA yaptırımlarının kaldırılması konusunda çabalarımız devam ediyor”
S-400 ve F-35’ler konusunda ABD’li yetkililerle yapılan görüşmelerde gelinen noktayı da değerlendiren Çavuşoğlu,
“CAATSA yaptırımlarının kaldırılması konusunda çabalarımız devam ediyor. Bu konuda ABD’nin bir çifte standart içinde olduğunu da doğrudan yüzlerine de söylüyoruz. Örneğin Hindistan’a yönelik yaptırımlar kaldırıldı, doğru bir şekilde kaldırıldı. Öyle olması lazım. Çünkü Hindistan da Amerika’dan da almaya çalıştı. Neticede Hindistan gibi bir ülkede istediği ürünü istediği yerden alabilmelidir. Zaten NATO üyesi de değil.
NATO üyesi de olsa bir yerden alamayınca savunma, şimdi biz F-16’yı diyelim ki bu şekilde oldu ve alamadık. F-16’yı, savaş uçaklarını biz üretinceye kadar kendi çalışmamız var biliyorsunuz, mutlaka bir yerden alacağız. Dolayısıyla bu F-35 programına da NATO müttefikliği çerçevesinde diğer 9 ülke gibi biz de katıldık. CAATSA’dan dolayı şu an bizim oradaki üyeliğimiz, ortaklığımız askıya alındı. Bu çok yanlış bir karar. Bunun düzeltilmesi için de çabalarımız sürüyor.”
ifadelerinde bulundu.
İlgili Olarak