“Millî askerî güç açısından bakıldığında, toplumun teknolojiyi kullanacak insan gücü ve kalitesi gibi parametrelerden oluşan demografik yapısı önemli bir girdidir.”
Dr. Bozkurt Kağan Aktürk
Son dönemde küreselleşen dünya; ülkeleri, insanları ve piyasaları hiç olmayacak kadar birbirine yakınlaştırmıştır. Bununla birlikte bu husus, devletlerin milli hak ve menfaatlerini savunmalarını da gitgide zorlaştırmaktadır. Bunun yanında millet ve toplulukların anayasa gibi bir sözleşme ile toprak bütünlüğüne bağlı olarak oluşturduğu siyasal bir varlık olan devletler, milletleri oluşturan bireyin güvenliğini sağlamak zorundadırlar. Hâlbuki bireysel güvenlik, Birleşmiş Milletler’in 1994 yılı İnsanlık Gelişim Raporu’nda (Human Development Report); bireyleri şiddet, açlık, hastalık gibi tehditler ve riskler ile günlük hayatın içindeki ani acılardan uzak tutmak olarak tanımlanmaktadır. Yani devletler, bireyin şiddetten uzak tutulması kadar refahını sağlayacak ekonomik hak ve menfaatlerine de göz dikenlere karşı millî güç unsurları ile savunmak zorundadır.
Milli Güç Perspektifinden Savunma Sanayiine Farklı Bir Bakış çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 7’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Bu nedenle milli hak ve menfaatler çoğu zaman bağımsızlık gibi manevi olabileceği gibi enerji, gıda, su ve besin kaynakları gibi maddi de olabilmektedir. Diğer yandan tarihsel gelişimine bakıldığında milli hak ve menfaatlerin savunulması birçok platformda askeri gücün seviyesi ile eşit tutulmaktadır. Diğer yandan tarihsel gelişimine bakıldığında milli hak ve menfaatlerin savunulması birçok platformda askeri gücün seviyesi ile eşit tutulmaktadır. Diğer yandan askeri gücün sert kullanımı olan silahlı çatışma, Clausewitz (2018)’in[I] deyimi ile sadece siyasetin devamından ibarettir. Bu bağlamda siyasi otoritenin, askeri güç unsurlarına kadar elinde kullanabileceği farklı araçlar vardır çünkü millî güç; ortak irade ile milleti meydana getiren bütün insanların ve vasıtaların devletin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik amaçları başarma ve geliştirme kapasitesidir. Bu yetenek; ekonomik, demografik, teknolojik, bilimsel, politik ve kültürel unsurları içermektedir.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı