Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Sputnik’in sorularını yanıtladı. TUSAŞ’ın çalışmaları ve savunma sanayisine dair birçok bilgi paylaşan Kotil, “MMU, 2025’te ilk uçuşunu yapacak, 2029’da ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini öngörüyoruz” dedi.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 2020 yılı için yaptığı değerlendirmede, “Dünyanın ilk 100 savunma ve havacılık firmasının sıralandığı Defense New Top 100 listesinde 16 basamak birden yükseldik. Bu dönemde Ar-Ge harcamalarımızı yüzde 40’ın üzerine taşıyarak yeni nesil hava araçlarının geliştirilmesi için öncü vasfımızı perçinledik. Böylece ülkemizin savunma sanayisinde bağımsızlık vizyonu için projeler geliştirmeye devam ettik” dedi.
TUSAŞ’ın üstlendiği Türkiye açısından en kritik projelerden biri de yeni nesil savaş uçağı projesi Milli Muharip Uçak. Kotil, bu konuda da “Diğer taraftan en önemli projelerimiz arasında yer alan global havacılık ekosisteminin merakla beklediği, ülkemizi havacılık ve savunma alanında lig atlatacak 5’inci nesil avcı uçağımız MMU’nun, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkışını gerçekleştireceğiz. MMU, 2025’te ilk uçuşunu yapacak, 2029’da ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini öngörüyoruz” dedi.
MMU 18 Mart 2023’te Hangardan Çıkacak
Prof. Dr. Temel Kotil, Aralık 2020’de katıldığı radyo programında MMU’nun 18 Mart 2023’te hangardan çıkacağını söylemişti. Hangardan çıktıktan sonra 2025’te teslim edilmesi planlanan MMU için Kotil, sertifikasyon çalışmalarının 3 yıl kadar süreceğini ifade etmişti.
MMU’nun göreve başlayacağı tarih olarak 2029 yılını işaret eden Prof. Dr. Temel Kotil, proje tamamlandığında, Türkiye’nin 5. Nesil savaş uçak üretebilen sayılı ülkelerden biri olacağını vurgulamıştı. Kotil, MMU projesi bittiğinde TUSAŞ’ta savaş uçağı tasarımı konusunda tecrübeli 6000 mühendisin var olacağını dile getirmişti. Söz konusu mühendislerin ise sonraki projelerde alt yapıyı oluşturacağını aktarmıştı.
Milli Muharip Uçak Projesi Hakkında
Geleceğin 5. Nesil Türk savaş uçağı projesi MMU, savunma sanayii ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayii projesidir. Ülkemizin bu proje üzerinde çalışıyor olması dahi Türk havacılık endüstrisi için özgüven ve teknolojik atılımları beraberinde getirmektedir. 5. Nesil modern bir savaş uçağı üretme hedefi, Dünyada bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki ülkenin cesaret edebildiği çok meşakkatli bir süreçtir. Türk Savunma Sanayii Atak, MİLGEM, Altay, Anka ve Hürkuş gibi Milli Savunma Sanayii projelerinden edindiği heyecan, ulusal destek ve tecrübe ile bu zorlu projeyi başarabilecek olgunluktadır.
Diğer bir bakış açısıyla, Türk Savunma Sanayii, ülkemizin hayati savunma ihtiyaçları doğrultusunda uluslararası pazarda rekabetçi 5. Nesil bir savaş uçağını üretmek zorundadır. Aksi halde, Türkiye ilk uçuşa kadar harcanması planlanan 8.2 milyar dolar gibi büyük yatırım, insan ve zaman kaybına uğrayacak, önümüzdeki 50 yıl modern ve milli bir savaş uçağına sahip olma imkanı tekrar olmayacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti proje de yer almaları için dost ve müttefik ülkelere de açık kapı bırakıyor. Bu kapsamda Malezya ve Pakistan’ın MMU projesini çok yakından takip ettiği bilinmekte ve basına yansımakta.
MMU ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri birçok yeni yetenek kazanmış olacak, Hava kuvvetlerimizin F-16 gibi bir mihenk taşını geride bırakarak, yeni bir çağa adım atmasını sağlayacak bu projede yer alacak başlıca firmaların sorumlulukları:
TUSAŞ: Gövde, tasarım, entegrasyon ve yazılım.
TEI: Motor
ASELSAN: AESA Radar, EW, IFF, BEOS, BÜRFIS, Akıllı Kokpit, ikaz sistemleri, RSY, RAM.
METEKSAN: Ulusal Data Link
TRMOTOR: Yardımcı Güç Ünitesi
ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE ve MKEK: Silah sistemleri
İlgili Olarak
Millî Muharip Uçak projesinde yardımcı güç ünitesini TR Motor geliştirecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.