Antalya’da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı ’21’e katılan T.C. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir; Milli Muharip Uçak (MMU) hakkında açıklamalarda bulundu. Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen konferansta çeşitli projelere dair de açıklamalar yapıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir; konferansta savunma sanayiindeki son gelişmeleri aktarırken kendisine yöneltilen “MMU ile alakalı olarak Rusya’dan açıklama geldi. Rusya ile müzakereler devam ediyor mu?” sorusuna,
“Rusya Federasyonu ile çok fazla iş birliği kalemi var. Bunlardan bazıları MMU için. MMU 2023’te hangardan çıkacak. Blok blok çıkacak. Süreç boyunca yerlileştirmeler olacak. Rusya ile görüşmeler olabilir. Çok fazla detay yok şu anda.”
cevabını verdi.
Başkan Demir’in açıklamasına göre MMU Projesinde Rusya ile olası bir iş birliği durumu beklenmekte. Ayrıca projede ilk prototiplere adım adım yerlileştirmelerin yapılacağı ve prototiplerin blok blok şeklinde geliştirileceği ifade edildi. Blok temelli geliştirme süreçlerinde proje, birçok prototipin çeşitli testlere tabi tutulmasından sonra nihai isterlere göre üretim aşamasına geçmektedir.
Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkan ilk modeli 4+ nesil olacak
İTÜ Savunma Teknolojileri Kulübü ( SAVTEK ) tarafından gerçekleştirilen “SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ GÜNLERİ 2021” etkinliğinde konuşan SSB Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, “Blok” üretim şeklinde projenin ilerleyeceğini ifade ederek hangardan çıkan ilk uçağın ise 4+ nesil olacağını açıklamıştı. Başlangıçta platformlara hazır alım yoluyla motor temin edileceğini aktaran Abdurrahman Şeref Can, ilerleyen dönemde yerli motorların uçağa güç vereceğini ifade etmişti.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise Hakan Çelik’in “Milli Muharip Uçak (MMU) Türk Hava Kuvvetleri’ne ne zaman teslim edilebilir? Gerçekçi tarih nedir size göre?” sorusuna, “Biz hangardan çıkış tarihini 2023 olarak verdik. İlk uçuşumuzu 2025’e çekmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da uçağın emniyetli şekilde teslim edilebilmesi için çok sayıda test gerekiyor malum. Bu da ilave olarak 4-5 yıl demektir. Konuya yakın olanlar F-35 ve F-22’nin geliştirilme sürecinin ne kadar zaman aldığını, ne zaman envantere girdiğini iyi bilirler.” ifadeleri ile yanıt vermişti.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever