Milrem Robotics, Estonya Tartu Üniversitesi ile iş birliği yaparak, ağaç dikebilen otonom insansız kara araçları üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Ormanlar dünya kara kütlesinin yaklaşık %30’unu kapsamaktadır. Ancak meydana gelen orman yangınları ve bilinçsiz orman kesimi gibi nedenlerden dolayı bu oran giderek azalmaktadır. Ormanlarımız, hayatımızdaki önemli rollerine rağmen insanların bilinçsiz eylemlerinin ve yangınların tehdidi altındadır. Bu tehditleri önlemek içinse bir çok otonom robotik sistem çalışması yapılmaktadır. Bununla birlikte, yangınlarda yok olan alanlara ağaç dikimi için robotik teknolojiler üzerinde önemli çalışmalar yürütülmektedir.
Estonya merkezli İnsansız Kara Aracı (İKA) üreticisi Milrem Robotics’in THeMIS platformu üzerinden ticari ve diğer devlet kurumları için geliştirmiş olduğu Multiscope İKA ailesi yukarıda bahsi geçen çalışmalar için çözüm sunan sistemlerdendir.

Multiscope Forester (Robotik Ormancılar), orman yönetimi için geliştirilmiş otonom çözümlerdir. Estonya Tartu Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışmalar yürüten Milrem Robotics , Multiscope Forester Planter (ağaç dikimi) ve Multiscope Forester Brushcutter (dikim için alan açma) araçları için 2018 yılından beri çalışmalar yürütüyor.
Söz konusu çalışma, 2020 yılı sonundan bu yana AB tarafından finanse edilen “Robotik Orman Rejenerasyon Operasyonlarında Gerekli İnsan Müdahalesini Azaltmaya Yönelik Uygulamalı Araştırma” projesi kapsamında yer almaktadır. Milrem Robotics Sivil Çözümler Müdürü Priit Vellak’a göre, proje toplamda iki milyon avroya yakın destek aldı.
Bağımsız sürüş, düşük zemin basıncı ve uygun maliyet
Milrem Robotics’e göre, her ikisi de LİDAR teknolojisi kullanan Multiscope Forester insansız kara araçları, saatte 20 kilometreye varan hızlara ulaşabiliyor. Multiscope Forester Planter, 380 adede kadar fidanı taşıyabilir ve 6 saate yakın bir süre zarfında taşıdığı fidanları 1 hektarlık bir alana dikebilir. Multiscope Forester Brushcutter ise bir hidrolik ünite ve bir fırça kesme aletinin yanı sıra, hareket için gerekli sensörlerle donatılmıştır.

Vellak’a göre söz konusu araçlar orman hayvanları için birer tehdit oluşturmamalıdır. Vellak, İKA’ların engel tespiti ve engelden kaçınma kabiliyetlerinin, bu konuda güvenliği sağlaması gerektiğini dile getirmektedir. Vellak tarafından yapılan açıklamada yer alan bir diğer ifade ise, geliştirilen İKA’ların zemine uyguladıkları basıncın, ortalama bir insanınkinden daha az olduğu şeklinde.
Şirket, araçların nihai olarak ne kadara mal olacağını henüz açıklamadı. Ancak Vellak’a göre ağaç dikme hizmeti, elle yapılan ağaç dikim hizmetine kıyasla yaklaşık %10 daha ucuza sunulması gerektiğini söyledi. Mevcut olan diğer mekanize sistemlerle karşılaştırıldığında, Estonyalı robotların fiyatlarının %60 daha düşük olduğu belirtiliyor. Her iki İKA’nın da deneme aşamasında olduğu ve 2021 yılı içerisinde testlerinin yapılmasının planlandığı ifade ediliyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Milrem Robotics’in Type-X İKA’sı ilk mobilite testlerini geçti

Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.