The Nation’ın aktardığına göre, Mısır Silahlı Kuvvetleri Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’da süregelen istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı neticesinde, Mısır askerlerini korumak amacıyla çeşitli askeri unsurların da katılımıyla tatbikat ve yeniden konuşlandırma gerçekleştirdi.
Tümgeneral Mohamed al-Shahawy, Qadir 2020/Kadir 2020 adıyla yürütülen faaliyetlerin askeri bir tatbikat olduğunu ve silahlı kuvvetlerin geniş bir katılımıyla gerçekleştiğini belirtti. Askeri sözcü Albay Tamer al-Rifai ise açıklamasında Mısır Hava Kuvvetleri’nin, Kızıldeniz ve Akdeniz operasyonlarında ekonomik çıkarları güvence altına almak için görevlerini yerine getirdiğini belirtti. Mısır Ordusu’nun ayrıca kıyıları güvence altına almak için gerçek mühimmat ile çeşitli taktiksel projeler gerçekleştirdiğini belirterek, paraşütçülerin savunma ve saldırı manevraları açısından hazırlık oranlarını artırmak için bir dizi eğitim faaliyeti yürüttüğünü belirtti.
Mohamed al-Shahawy’ye göre, Mısır Ordusu Qadir 2020 Tatbikatı‘nı gerçekleştirdi çünkü devlet Libya’da devam eden savaş sebebiyle batı sınırında ilk kez doğrudan tehdide maruz kaldı. Shahawy, bu girişimin Türk parlamentosunun Fayez al-Sarraj başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (GNA) Hafter güçlerine karşı yürütülen savaşta desteklemek için Libya’ya askeri güçlerin yerleştirilmesini onaylamasının ardından hayata geçirildiğini belirtti.
Türk parlamentosu 2 Ocak’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın GNA güçlerinin Libya’nın doğu tarafını kontrol eden darbeci general Hafter’e karşı meşru savaşında desteklemek için Türk askeri güçlerinin Libya’ya konuşlandırılmasına izin vermek için bir yasama kararını onayladı. Daha sonra Mısır Dışişleri Bakanlığı, 2 Ocak’ta, Türkiye’nin -sözde- Libya ”içişlerine müdahalesini” şiddetle kınayan acil bir bildiri yayınladı.

Arab News’a göre, Suudi kabinesi 28 Ocak’ta oy birliğiyle herhangi bir Kuzey Afrika ülkesinde, yani Libya’da herhangi bir ”dış müdahaleyi” kınamaya karar verdi. Uluslararası toplumu da bu ”tehlikeli” gelişmeleri ele almaya çağırdı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi başkanlığındaki Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin Libya’daki -gerçekte tamamen meşru- askeri müdahalesini ve Mısır sınırlarının batı sınırındaki ”tehdidini” görüşmek üzere bir araya geldi.
Milli Güvenlik Konseyi, diğer bakanlarla birlikte cumhurbaşkanı, başbakan, genel istihbarat başkanı, parlamento başkanı ve savunma, iç ve dışişleri bakanı ile toplanmaktadır. Milli Güvenlik Konseyi, afet ve kriz durumlarıyla yüzleşmek ve Mısır ulusal güvenliğine yönelik tehlikelerin kaynaklarını ve bunlara yönelik gerekli önlemleri belirlemek konusunda yetkilidir.
Shahawy, Kadir 2020 manevrasının bir “savaş eğitimi” olduğunu ve silahlı kuvvetler tarafından yürütülen geniş kapsamlı askeri tatbikatları içerdiğini, daha çok Kızıldeniz’in güneyindeki Berenice Askeri Üssünde, Libya’ya -sözde- bunu yapma hakkı olmadan müdahale eden ve bu bağlamda uluslararası hukuk kurallarını güyâ ihlal eden Türk tarafına açık ve kesin mesajlar göndermek amacıyla yapıldığını belirtti.

Mohamed al-Shahawy, ”Mısır uçaklarının, Mısır hava savunma kuvvetleriyle koordineli olarak çeşitli hava üslerinde yeniden konuşlandırılması, öncelikle Mısır ordusunun yerdeki operasyonel yeteneğini ölçmeyi amaçlıyor. Mısır’ın batı sınırlarında Libya çevresindeki ve aşırılık yanlısı gruplardan gelen diğer terörist eylemlerin yanı sıra, aynı zamanda, özellikle Türkiye ile yaşanan gerginlik ve Libya’daki karmaşık güvenlik durumu sonrasında, bazı bölgelerde bir savaş veya askeri saldırı durumunda tam hazırlıklı olmayı hedeflemektedir” dedi. Bu manevranın ayrıca Akdeniz’e bakan kuzey Mısır sınırını, özellikle de Zohr gaz sahasını ve diğer çeşitli gaz ve petrol kaynaklarını güvence altına almayı amaçladığını vurguladı.
Shahawy, Sisi’nin Kadir 2020 açılış törenine katılımının özel önemine ve bu büyük manevraları denetlemek için Mısır’ın en üst düzey yetkilisi olarak varlığına dikkat çekti. Bu kapsamda, tatbikat Mistral helikopter gemisi, bir dizi muharebe gemisi, denizaltı ve hava kuvvetlerine ait saldırı helikopterleri gibi unsurlardan oluşuyor.

Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Tugay Komutanı Khaled Okasha, Kadir 2020 Tatbikatı’nın, 2020’de Mısır Ordusu için ilk manevra olduğunu söyledi. Tatbikat, Mısır ordusunun herhangi bir düşmanı püskürtme ve Mısır devletinin refahını koruma yeteneğini gösterdiğinden “qadir” olarak adlandırıldı (bildiğimiz ”kadir” kelimesi).
Okasha, “Bu manevranın önemi, Türk parlamentosunun Mısır ulusal güvenliğini tehdit eden Libya’ya askeri güç gönderme kararından sonra Mısır’ın batı sınırlarındaki tehditleri önlemede yatmaktadır” dedi. Buna ek olarak, gelişmiş dördüncü nesil Rafale savaş uçaklarının ve bir dizi fırkateynin görevlendirilmesinin, Mısır’ın ulusal çıkarlarını koruyacağı ve kriz zamanında kendisini koruyacak güce sahip olduğu mesajını -sözde- Türkiye’ye göndermekte olduğunu söyledi.

Dış Haberler Editörü