Geçtiğimiz günlerde Libya’da şehit olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu hakkında çeşitli basın organları tarafından habercilik anlayışı ile yapıldığı iddia edilen hukuka aykırı yayın sonrası bu bağlamda yapılmış mevcut kanuni düzenleme nedir açıklık getirmek istedik.
‘Gazetecilik’ adı altında görevi başında şehit olan MİT mensubunun ve cenaze töreninin ifşa edilmesi infiale yol açtı. Bilinçli bir şekilde yapılan bu sözde habercilik faaliyetinin ardından savcılık hızlı bir reaksiyon ile gerekeni yaptı. Savcılık talebi üzerine haber ile ilgili kişiler hakkında tutuklama kararı çıkarıldı ve daha sonra bu iki sözde gazetecinin ifadelerinin alınmasının ardından tutuklama talebi ile mahkemeye sevkleri gerçekleştirildi.
2937 numaralı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27’inci maddesinde MİT mensuplarının ve ailelerinin kimliklerinin ‘ifşa’ edilmesinin suç teşkil ettiği açıkça belirtilmesine rağmen yapılan bu yayın işleminin ‘bilinçli’ bir şekilde yürütülmüş bir süreç olduğu görülmektedir.
MİT kanununun 27’inci maddesi ne diyor?
“Millî İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.
Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması hâlinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir.”
`Basın özgürlüğü` kapsamına girmiyor
Basın özgürlüğünü geçmişte de olduğu gibi bu olayda da savunma malzemesi etmeye yönelik bir girişim mevcut. Öyle ki TBMM’deki vatandaşlarını temsil eden kişi veya kişiler bile ‘basın özgürlüğü’ çerçevesinde bu olayı değerlendirme gafletinde bulunmuş ve söz konusu haberi yapan gazetecilerin arkasında durmuştur. MİT kanununda zaten açıkça belirtilen bir husus olduğu için ek olarak neden gizli kalması gerektiği gibi sorulara cevap vermek bize düşmez. MİT mensuplarının hayatını, mevcut ve potansiyel faaliyetlerine karşı tehdit oluşturan bu tür faaliyetlerin tekrarlanmaması adına umuyoruz ki yasal uygulama açık ve şeffaf bir şekilde uygulamaya konarak toplumun ve ilgili isimlerin sürecin ehemmiyetini net biçimde görmesi sağlanır.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.