• Gizlilik
  • Koşullar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Hesabım

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ENG
DefenceTurk
TUSAŞ 47 Yaşında!
aselsan
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • DergilerÜcretsiz Oku
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Fuar Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • DergilerÜcretsiz Oku
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Fuar Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
DefenceTurk

MKE Genel Müdürü İlhami Keleş ile Söyleşi

Yusuf Emir Işık Yazar: Yusuf Emir Işık
10 Ağu 2023 12:15
Kategori: Dergi İçerikleri
A A
0

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel bağımsızlığının en önemli yapı taşlarından biri olan Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş’nin (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş Defence Turk’ün sorularını yanıtladı.

Fatih Mehmet Küçük

Defence Turk: MKE’nin milli projeler açısından en çok ön plana çıktığı projelerden biri milli piyade tüfeği projeleri oldu. MPT-76 ve MPT-55’in TSK’ya dağıtımı süregeliyor. Bu ürünlerde güncellemeler oluyor mu? Üretim adetleri ne durumda? Artık ihracata yönelim olacak mı?

İlhami Keleş: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, modern piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen MPT-76 TSK’nın harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanan MPT ailesinin ilk ürünü olarak önemli bir yere sahip. MPT-76’nın ardından özellikle sahada yoğun biçimde hareket eden birimlerimizin daha çok tercih ettiği MPT-55’in ortaya çıkması ile bu ailenin TSK nezdindeki kullanımı oldukça yaygınlaşmış piyadelerimizin ana vurucu gücünü oluşturmuştur. Elbette MPT ailesinin genişlemesi dışında geliştirilmesi de sürdürülmektedir.

MPT-76 projesi kapsamında hafifleştirme çalışmaları yapılarak silah 500 gr hafifleştirilmiş ve ağırlığı 3750 grama düşürülmüştür. Hafifleştirilmiş versiyon olan MPT-76 MH‘nin kalifikasyon testleri başarıyla tamamlanmıştır. Ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin piyade silahı ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında da mevcut faaliyetlerimizi artırarak devam ettiriyoruz. Amerikan ordusu dahil olmak üzere birçok dost ve müttefik ülke ordusu tarafından MPT-76 piyade tüfeğimizin kullanıldığını belirtmiş olalım.

MKE Genel Müdürü İlhami Keleş ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 16′ncı  sayısında.

Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Defence Turk: KNT-12 ve MAM-15 gibi silahlarımızın güvenlik güçlerimize dağıtımı ne ölçüde sağlandı? Ürünler ile ilgili geri bildirimler bulunuyor mu?

İlhami Keleş: Özel birliklerimizin daha fazla ilgi ve kullanım alanına giren bu silahlar elbette MPT serisi kadar yüksek adetlerde üretilmez. Ülkemiz yakın geçmişte terörle mücadelemiz nedeniyle keskin nişancı tüfeği hatta mühimmatı nedeniyle bile ambargoya maruz kalmıştır. Bu doğrultuda MKE A.Ş. keskin nişancı tüfeği hususundaki çalışmalarına titizlikle devam etmektedir. Milli Savunma Bakanlığı ile imzalı sözleşmemiz kapsamında KN-12 Değişken Kalibreli Keskin Nişancı Tüfeği projesinde tüfeğin testleri başarıyla tamamlanmış olup K.K.K.lığına teslim edilmiştir. KN-12 Değişken Kalibreli Keskin Nişancı Tüfeğimiz performans itibarıyla dünyanın en iyi tüfeğidir.

Tüfekle ile ilgili olarak birliklerden olumlu geri bildirimler alınmaktadır. 29 Mayıs-08 Haziran 2023 tarihleri arasında icra edilen Uluslararası Keskin Nişancı yarışmasında silahla beraber yerlileştirdiğimiz 8,59 mm fişeğimiz de kullanılmaktadır. 12.7×99 mm MAM-15 Keskin Nişancı Tüfeği projesi kapsamında ön testler başarıyla tamamlanmıştır. Prototip üretimleri yapıldıktan sonra çeşitli birliklerde test faaliyetleri icra edilmiş olup kullanıcı görüşleri alınarak gerekli iyileştirmeler yapılmıştır. Kalifikasyon testleri için üretim faaliyetleri devam etmektedir. Silah üretimleri tamamlandıktan sonra kalifikasyon için MSB’ye başvuru yapılacaktır.

Defence Turk: Zeytin Dalı Harekâtı süresinde gerek 120 mm tank gerek 155 mm obüs mühimmatları noktasında ciddi stok sıkıntısı çekilmiş Güney Kore ve Güney Afrika gibi ülkelerden acil tedarik yoluna gidilmişti. Bu riskler göze alınarak MKE üretim kabiliyetlerinin geliştirildiği belirtilmişti. Bu konuda neler söylemek istersiniz? MKE’nin kabiliyetleri Türkiye’nin operasyonel bağımsızlığını sağlayacak ölçüde modernize edildi mi?

İlhami Keleş: MKE A.Ş. ülkemizin operasyonel bağımsızlığı sağlama noktasında en önemli oyunculardan biridir. Mühimmat üretimine bu açıdan bakmakta ve tüm kaynaklarımızı en doğru şekilde değerlendirmekteyiz. Suriye’de gerçekleştirilen harekâtlar süresince özellikle 120 mm yüksek patlayıcı mühimmat ve 155 mm uzun menzilli mühimmat ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Harekâtlar öncesinde zırh delici mühimmat üretimi yapabilen MKE asimetrik sahadaki yoğun yüksek patlayıcı mühimmat talebine karşı hızlı bir şekilde geliştirme çalışmalarını yürütmüş 2018 yılı içerisinde ürünün teslimatlarına başlanmıştır.

Ayrıca bu mühimmatların envanterdeki platformlarda kullanımına yönelik olarak MKE tarafından yoğun çalışmalar yürütülmüştür. Bu doğrultuda 120 mm Silah Sistemli Leopard 2 A4 Tanklarının Atış Kontrol Sistemi Yazılım Modernizasyonu projesi MKE öz kaynakları ile 2022 senesinde tamamlanmıştır. Proje kapsamında; Leopard 2 A4 Tanklarının Atış Kontrol Kartlarının yazılım algoritmalarının çözümlenmesi ve modernize edilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonucunda; elektronik kartların yazılımlarında değişiklik gerçekleştirilebilme ve yeni ve yerli mühimmat modelleri ekleyebilme kabiliyetleri kazanılmıştır. Bu kapsamda Zeytin Dalı Operasyonunda özellikle sütre gerisinde ve bina içi etkinlik için talep edilen MKE tasarımı ve üretimi yerli ve milli 120 mm Tank Tahrip (120 mm MKE MOD300 HET) mühimmatının Atış Kontrol verileri M60 tanklarına benzer şekilde Leopard tankının Atış Kontrol Sistemine de tanımlanmış ve TSK envanterinde bulunan Leopard 2 A4 Tanklarının atış kartı yazılım güncellemesi gerçekleştirilmiştir

Yusuf Emir Işık

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Etiketler: Defence TurkDefence Turk DergiDefence Turk Dergi 16. Sayıİlhami KeleşKNT-12mam-15MKE
Önceki Haber

Rheinmetall, XM30 Zırhlı Muharebe Aracı Programı için sözleşme imzaladı

Sonraki Haber

Northop Grumman ve Kitron’dan F-35 savaş uçaklarında iş birliği

İlgili Yazılar

Dergi İçerikleri

Türkiye’nin Savaş Gemisi İhracatları

2 hafta önce
Dergi İçerikleri

Küresel Silah Pazarının Rekabetçi Oyuncusu: Türkiye

2 hafta önce
Dergi İçerikleri

2024’te Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi

2 hafta önce
Dergi İçerikleri

Füzeleri Kör Etmek: DIRCM Sistemleri Nedir?

2 hafta önce
Dergi İçerikleri

Dünya’da Kamu İdarelerine ve Organizasyonlara Satış Yapmak

2 hafta önce
Dergi İçerikleri

Stratejik Vuruşun Anahtarı: Seyir Füzeleri

3 hafta önce
Sonraki Haber
Norveç 3 yeni F-35 uçağı teslim alıyor

Northop Grumman ve Kitron'dan F-35 savaş uçaklarında iş birliği

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın

Google Haberler

Bültene Abone Ol!

İlginizi Çekebilir

ABD’den Katar’a MQ-9B İHA tedariki
Haberler

ABD’den Katar’a MQ-9B İHA tedariki

18 Mayıs 2025
Rusya’ya Su-35S savaş uçağı teslimatı
Haberler

Rusya’ya Su-35S savaş uçağı teslimatı

13 Mayıs 2025

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

@ 2021 Defence Turk. Tüm hakları saklıdır.

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Giriş
  • Sepet
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler

© 2020 Tüm hakları saklıdır.
DefenceTurk

Tekrar Hoşgeldiniz!

Lütfen hesap bilgilerinizi girin

Şifrenizi mi unuttunuz?

Parolanızı kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen e-posta adresi veya kullanıcı adı girin.

Giriş

Defence Turk'ün Yeni Hizmetleri

Defence Turk sektöre yönelik yeni hizmetlerini sunar. Profesyonel ekibimiz sorunlarınıza çözümler üretmek için yanınızda!

Hizmetleri Keşfedin