NATO üyesi 5 ülke, 2035’ten itibaren mevcut filoların yerini alması planlanan yeni nesil helikopteri inşa etmek için anlaşma imzaladı.
NATO’nun 19 Kasım 2020’de yayımladığı bildiriye göre, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Yunanistan, “Yeni Nesil Döner Kanatlı Hava Aracı Kabiliyeti” veya NGRC olarak adlandırılan programa katılmak için niyet mektupları imzaladı. Önümüzdeki yıllarda söz konusu üyeler, 2035 ile 2040 yılları arasında filodan ayrılması beklenen çeşitli orta yük çok maksatlı döner kanatlı hava aracı filolarının yerini alacak “tamamen yeni bir helikopter kabiliyeti” geliştirmek için birlikte çalışacak. Müşterek programın, 2020 Ekim ayında düzenlenen savunma bakanları toplantısı çerçevesinde başladığı söylendi.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kaynaklarımıza yatırım yaparak ve kalkınma girişimlerimizi çok uluslu bir çerçeve üzerinden yönlendirerek, müttefiklerimizin NATO’nun teknolojik üstünlüğünü korumaya yardımcı olacak mevcut en iyi kabiliyetlerle donatılmasını sağlıyoruz.” dedi. Bir NATO yetkilisinin gönderdiği e-postada ise niyet mektuplarının bağlayıcı belgeler olmadığı ve ilk iş birliği çabalarının prensipte diğer NATO müttefikleri ve ortaklarına açık olduğu ve mevcut katılımcıların onayına tabi tutulduğu söylendi.
Sağlam Bir Başlangıç Noktası
Maliyet, beş ülke arasındaki iş payı ve belirli zaman çizelgeleri gibi ayrıntılar henüz açıklanmadı. NATO, 2022 yılı civarında katılımcı ülkelerden gelen savunma bakanlarının, ilk kavram aşaması için yasal olarak bağlayıcı bir mutabakat anlaşması imzalayacaklarını öngörüyor. Müttefikler, bu kavram aşamasını bilgilendirmek için gereklilikler beyanı geliştirecek ve yeni nesil helikopteri tanımlamak, geliştirmek ve sahaya çıkarmak için iş birliği planı hazırlayacak. NATO yetkilisi, “NGRC için doğru entelektüel temeli elde etmenin” kritik öneme sahip olacağını ve 2021’de yapılan görüşmelerde ilk ortak şartların oluşturulması için “önemli” boyutta sermaye harcamasına gerek olmadığını ifade etti. Yetkili, gelecek yılın çabaları ile “katılımcıların sonraki kavram aşamasını tartışması ve tasarlaması ve önümüzdeki yıllara ilişkin finansman şartları üzerinde anlaşması için sağlam bir başlangıç noktası” sağlanacağını belirtti.
Yeni program NATO müttefiklerine, özel harekât kuvvetlerinin konuşlandırılması ve çıkarılması ve operasyonel tatbikatlarda küçük ve orta ölçekli kargo ve birliklerin taşınması gibi misyonlarda yardımcı olacak. Aynı zamanda tıbbi tahliye, arama kurtarma ve denizaltı savunma harbinde de kullanılacak. NATO bu programı, tam da Amerika Birleşik Devletleri Ordusunun FLRAA programı ile yeni helikopterlerinin gereksinimlerini artırırken başlatıyor. Program için teklif taslağı -Future Vertical Lift planının bir parçası- 2020 yılı sonuna kadar bekleniyor. Bell ve Boeing-Sikorsky ekibinin her biri halihazırda yol gösterici teknoloji inşa etti ve yeni helikopteri 2030 yılına kadar sahaya çıkarma planları ile sözleşme için rekabet etmesi bekleniyor.
İlgili Olarak:
NATO tatbikatı Dynamic Mariner, 7 NATO ülkesini bir araya getiriyor
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.