Nijerya Polis Gücü’ne, 1 adet Asisguard tarafından geliştirilen SONGAR Silahlı Drone Sistemi teslimatı yapıldı.
Military News Nigeria’nın haberine göre, Nijerya Polis Gücü’ne Türk savunma sanayii şirketi ASISGUARD tarafından geliştirilen SONGAR İHA sistemi teslimatı yapıldı. Yapılan paylaşımda 1 adet SİHA görülürken, Military Africa’nın haberine göre ise Nijerya’ya en az 10 adet SONGAR SİHA teslim edileceği ifade edildi. Şimdiye kadar ise Nijerya Polis Gücü’ne 6 adet SONGAR SİHA teslimatı yapıldı.
ASİSGUARD SONGAR silahlı döner kanatlı İHA sisteminin SAHA EXPO-2021 fuarında ihracatına yönelik bir Afrika ülkesi ile sözleşme imzalanmıştı. SONGAR silahlı drone sisteminin Nijerya’ya yakın zamanda teslimatını yapacaklarını açıklayan Barış Düzgün, bir Asya ülkesiyle de görüşmenin son aşamada olduğunu ve 15’ten fazla sistem siparişi için çalıştıklarını, başka ülkelerle birlikte SONGAR ihracatının 30 adetin üzerine çıkabileceğini bildirmişti.
Nijerya’ya en son teslimat Kasım 2022’de gerçekleştirilmişti. TurDef’in haberine göre, Nijerya Polis Gücü’ne 3 adet SONGAR silahlı drone sistemi teslim edildi. Polis Genel Müfettişliği’nin (IGP) açıklamasına göre, “Teslim edilen SONGAR silahlı dronelar polise aktif suç mahallerini izleme, müdahale operasyonlarını koordine etme ve keşif operasyonlarında görevlilere silahlı hava desteği sağlama konusunda yardımcı olmak için kullanacak” denilmişti.
SONGAR silahlı drone sistemi
İlk kez Uluslararası Savunma Fuarı IDEF19’ta sergilenen SONGAR Silahlı Drone Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Silahlı Mini/ Mikro İHA Projesi kapsamında ASISGUARD tarafından özgün ve milli olarak geliştirildi. Gündüz ve gece etkin olarak kullanılabilen, otomatik makineli tüfek, bomba atar, akıllı havan mühimmatı entegre edilebilme özelliklerine sahip olan sistem standart 3 km ve opsiyonel 5 km menzilde görev icra edebilmektedir.
1 Şubat 2020 itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren SONGAR, özel bir müdahale gerekmeden süratle değiştirilebilen mermi kutusuyla karakol ve kalekollara yapılan taciz atışına, personel, araç ve konvoyların intikalindeki pusu veya tehditlere karşı havadan yüksek sayıda mermi atımıyla savunmayı arttıran, gerektiğinde taarruz amaçlı olarak da kullanılabilir. SONGAR’ın atış hassasiyetini önemli ölçüde iyileştiren Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü, yapılan atış testlerini başarıyla geçmişti.
Yapay zeka ile İnsansız Kara Araçlarına (İKA) otonom iniş kalkış yapabilme kabiliyeti mevcut. SONGAR’a entegre edilen TOGAN 81 mm akıllı havan mühimmatının 7 Temmuz 2021 tarihinde son canlı test atışının gerçekleştirildiği duyuruldu. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen 10 metre CEP değeri ile 35 metre öldürücü yarı çapa sahip TOGAN 81 mm akıllı havan mühimmatı ile SONGAR Sistemi, uzak mesafeden tehlikeli hedeflerin maliyet etkin ve güvenli biçimde etkisiz hale getirilmesi açısından kritik öneme sahip.
İlgili Olarak:
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı