Pakistan, Hindistan ile arasındaki farkı azaltmak amacıyla Rus T-90 ve Çin VT-4’ü de dahil olmak üzere 600 ana muharebe tankı satın alarak, 2025 yılına kadar zırhlı filosunu yenilemeyi planlıyor.
İslamabad (Pakistan’ın başkenti), 360 adet Rus T-90 ana muharebe tankını (AMT) satın almaya hazır gözüküyor. Aynı zamanda termal namlu uçlu ve eş eksenli (koaksiyel) 7.62 mm makineli tüfek ve 125 mm yivsiz top ile donatılmış Çinli VT-4‘ü (MBT 3000) ile Ukrayna’nın yine 7.62 mm eş eksenli (koaksiyel) makineli tüfek ve 125 mm yivsiz top ve ayrıca 12.7 mm uçaksavar makineli tüfeği ile donatılmış Oplot-P (T-84 varyasyonu) tankları da İslamabad’ın olası listesinde bulunuyor. Bu tanklar Kaşmir ve Jammu bölgelerinde, Hindistan ve Pakistan arasında gerilime sebep olan bölgeler, alan hakimiyeti için kullanılabilir.
T-90 AMT, Kartsev / Venediktov Burcau tarafından geliştirilmiş 46 tonluk bir tank olarak karşımıza çıkıyor. Bu tanklar, 3 adet mürettabata yeterli alan sağlamak için yaratılmıştır. 2A46M 125 mm yivsiz top ve 12.7 mm Kord ağır makineli tüfek ile donatılmışlardır. NVST 12.7 mm uçaksavar makineli tüfek opsiyonu ile uçaksavar seçenekleri de sunabilmektedirler.
T-90 AMT
T-90, Rus yapımı 3. nesil ana muharebe tankıdır.
Eski T-80’lerin yerini doldurmak için yapılmıştır. Körfez Savaşı’nda T-72’lerin Amerikan M1A1 tanklarına karşı başarısız olması sonucu geliştirilmeye başlanmıştır. Şu anda Rus ve Hindistan ordusunun kullandığı en modern tank olan T-90’lar, T-72BM tankının yüksek teknoloji ürünleri ile donatılmış halidir. Bu tanklar, T-80 tankından alınan 1G46 nişangahı Termal kamera, Kontakt-5 patlayıcı duyarlı zırh (reaktif zırh) ve daha güçlü motora sahip olup diğer Rus tankları gibi alçak bir profile sahiptir.
Rus ordusunda kullanılan bu tank Hindistan tarafında da üretilmekte ve kullanılmaktadır. Rusya ve Hindistan arasında 2001 yılında yapılan anlaşma ile T-90 tanklarının Bişma adıyla Hindistan’da ortak üretimine başlanmıştır. Hindistan 1000 adetten fazla tank üretmeyi planlamaktadır.
Genel Özellikleri
T-90, T-72BM tanklarının geliştirilmesiyle oluşmuştur. Körfez Savaşı’nda modern ateş kontrol sistemleri olmayan T-72 tanklarının Amerikan M1A1 tankları tarafından yok edilmesi Rusya’yı daha gelişmiş tanklar üretmeye yöneltmiştir.
Tankın reaktif ve pasif zırhları güçlendirilmiş, bu da ağırlığın artmasına neden olmuştur. T-90’ın hızlanma ve manevra yetenekleri T-72 tanklarından daha düşüktür ancak tank yine de modern batılı tankların birçoğundan hızlıdır. Denemelerde T-90’ların kendilerinden 20 ton daha ağır olan batılı tanklarla hemen hemen aynı zırh direncine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca tank diğer Rus tankları gibi alçak bir silüete ve küçük iç hacime (11 m³) sahiptir.
Tankta Ştora-1 kızılötesi ve lazer ışınlarını bozucu sistem ve Kontakt-5 tepkimeli zırh (reaktif zırh) gibi gelişmiş donanımlar mevcuttur.
Eski modellerdeki 840 BG motor, sonraları Hindistan’a ihraç edilen modellerdeki 1000 BG motorlarla değiştirilerek performans artışı sağlanmıştır.
125 mm’lik yivsiz top, tam sabitleme sistemi (stabilizasyon sistemi) ile donatılmıştır. Sabitleme sistemi, top hedefe kilitlendiği zaman araç hareket halinde olsa bile namluyu hedefe doğrultulmuş olarak tutar. Bu özellik T-90 gibi hareket yetenekleri yüksek olan tanklarda daha büyük önem arz etmektedir.
İlginizi çekebilir: