Pakistan’a ait yerli üretim çok namlulu roketatar sistemi Fatah-2’nin test edildiği bildirildi.
Pakistan ordusu, gelişmiş güdüm sistemine ve 400 km menzile sahip olduğu belirtilen Fatah-2’nin uçuş testinin başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. 2021 yılında Fatah-1’in testleri gerçekleştirilmişti. Pakistan Ordusu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Fatah-2 güdümlü topçu roketi modern aviyonik teknolojileriyle donatıldı. Fatah-2’nin 400 kilometre menzildeki hedefleri vurmada yüksek seviyede başarıya ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve üst düzey askeri yetkililerin testlere katılan asker ve bilim insanlarını tebrik ettiği aktarıldı.
Pakistan 2021 yılında, yerli olarak geliştirdiği Fatah-1’in testlerini de başarılı olarak gerçekleştirmişti. O dönem yetkililerin yaptığı açıklamada Fatah-1’in, 140 kilometre menzile kadar konvansiyonel savaş başlığı taşıyabildiği ve silah sisteminin Pakistan ordusuna düşman bölgelerinde hassas angajman yeteneği sağlayabileceği belirtilmişti. Ayrıca İslamabad yönetimi, 2020 yılı şubat ayında Ra’ad II seyir füzesini başarılı bir şekilde test ettiğini de bildirmişti.
🔴🇵🇰Pakistan Fatah-2 güdümlü topçu roketinin test atışını gerçekleştirdi.
🔸Pakistan ordusu, gelişmiş güdüm sistemine ve 400 km menzile sahip olduğu belirtilen Fatah-2'nin uçuş testinin başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. pic.twitter.com/1QRRrs7zox
— Defence Turk (@Defence_Turk) December 27, 2023
Pakistan yönetimi, 2020 yılında Hindistan’ın K-4 balistik füze denemesinden birkaç gün sonra Gaznevi balistik füzesini başarıyla test ettiğini de duyurmuştu. Gaznevi balistik füzesi 290 kilometre menzile sahiptir. Hindistan 5 Ağustos 2019 tarihinde Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırıp eyaleti merkeze bağlı iki birlik toprağına bölmüştür. Bu olayın ardından Hindistan ve Pakistan arasında gerginlik yükselmiştir. Gerginliğin her iki ülkenin de silahlanma rekabetini hızlandırdığı biliniyor.
Çok Namlulu Roketatar Sistemleri
Çok namlulu roketatar sistemleri çok maksatlı roket ve füzeleri ateşleyebilen, yüksek hareket kabiliyetine sahip ateş destek silah sistemidir. Bu sistemler her türlü hava ve arazi koşullarında yüksek öncelikli hedeflere karşı yoğun ve etkili ateşleme kabiliyeti sağlar. Sistemlerde genellikle kompozit veya çelik pod kullanımı yaygındır. Tekerlekli ve paletli araçlara monte edilebilirler.
Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi, Batarya, Fırlatma Aracı, Komuta Kontrol Aracı, Meteoroloji Aracı, Mühimmat İkmal Aracı, Bakım Onarım Aracı ve gerekli diğer ekipmanlardan oluşur. Serbest güdümlü olarak ya da farklı güdümlerde tercih edilebilirler. Sisteme, hedef tespit radarı veya İHA (İnsansız Hava Aracı) gibi hedef tespit araçlarından bilgi aktarımı yapılmaktadır.
İlgili Olarak:
Makine Mühendisi
Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.