Polonya Başbakanı Donald Tusk, Almanya liderliğindeki Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne katılmak istediklerini ifade etti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk geçtiğimiz günlerde Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen bir araya geldi. İki ülkenin hükümet başkanı bölgedeki güvenlik konularının yanı sıra Ukrayna’ya daha fazla yardım ve Avrupa Birliği’nin önceliklerini tartıştı. Ortak basın açıklamasında Polonya Başbakanı Donald Tusk, Almanya liderliğindeki Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne (ESSI) katılmak istediklerini belirtti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk basın açıklaması sırasında şunları söyledi:
“Bölgemizde ve Ortadoğu’da durum son derece zor. Avrupa, vatandaşlarını ne kadar çabuk etkili bir şekilde savunabileceğini kendine sormalı. Danimarka’nın yanı sıra Almanya ve İngiltere de Avrupa füze ve hava savunma sistemi konusunda Avrupa Birliği ile iş birliği yapıyor. İran’ın İsrail’e saldırısı böyle bir sisteme sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu doğruladı. Polonya’nın Avrupa’daki bu projeye katılması yönündeki niyetime Başbakan’ın olumlu yanıt vermesine sevindim.”

Türkiye ve Yunanistan da Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne katılmıştı
Şubat 2024’te Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’de temaslarda bulunmuştu. Bakan Yaşar Güler’in katılımıyla, Almanya’nın NATO Daimî Temsilciliğinde “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (The European Sky Shield Initiative-ESSI) Niyet Mektubuna Türkiye ve Yunanistan’ın Katılımına Dair Düzenleme Belgesi İmza Töreni” düzenlenmişti.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un ev sahipliğinde gerçekleşen törende Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Dendias anlaşmayı imzalamıştı.
Bakan Yaşar Güler imza töreninde şunları söylemişti:
“Almanya’nın liderliğindeki bu girişim, müttefiklerin birlikte çalışabilirlik ve entegrasyonunu sağlarken, NATO’nun gerekliliklerinin yerine getirilmesi yolunda da önemli bir adımdır. Türkiye olarak geniş bir yelpazedeki millî imkânlarımızla bu girişime katkıda bulunmaya hazırız. Bu önemli girişimdeki koordinatör rolü için Almanya’ya teşekkürlerimi sunmak isterim. Kolektif savunma anlayışına hizmet eden bu girişimde sizlerle çalışmaktan memnuniyet duyacağız.”
Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI)
Türkiye ve Yunanistan’ın Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne katılması ile birlikte üye sayısı 21’e çıktı. Berlin’deki hükümetin Avrupa’nın hava savunmasını güçlendirme yönündeki hamlesi ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Ağustos 2022’de Prag’da yapılan bir konuşmada duyurulmuştu. İlgili program, ülkelerin hava ve füze savunma sistemlerini ortaklaşa tedarik etmesini içeriyor. Programın amacı ise maliyet verimliliğini ve esnekliği artırmak.
Girişim ilk başta 15 Avrupa ülkesinin bir araya gelmesi neticesinde ortaya çıktı. Almanya’nın yanı sıra imzacılar şunlardı: Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, İngiltere, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Romanya, Slovakya, Slovenya, Çekya ve Macaristan. Daha sonra Danimarka, İsveç, Avusturya ve İsviçre de girişime katılmıştı.
Alman Savunma Bakanlığı web sitesinde sistemi kısa menzili karada 15 kilometreye (9 mil) ve 6 kilometre yüksekliğe kadar tanımlamakta. Orta menzil ise 15 ila 50 kilometre genişliğinde ve 25 kilometreye kadar yükseklikte yer almakta. Uzun menzil ise Bakanlık tarafından hazırlanan rapora göre 50 kilometreden fazla genişliğe ve 35 kilometreye kadar yüksekliğe sahip.

İlgili Olarak