Leonardo, Polonya Donanmasının ilk AW101 helikopterinin (ZR285) dün şirketin Yeovil’deki sahasında ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurdu. Uçuş, ana gövde sistemlerinin yanı sıra kontrol sistemi ve uçağın hız aralığını izlemek için yapıldı. Uçağın özel görev ekipmanları takıldığında farklı testler icra edilmeye devam edecek.
Polonya için tasarlanan helikopter Birleşik Krallık, İtalya ve Polonya’daki Leonardo ekibinin çalışması ile ortaya çıktı. Helikopter Leonardo ile Şirketin Polonya’daki ana endüstriyel varlığı olan ve ana yüklenici olarak hareket eden PZL-Świdnik arasındaki işbirliğinin gücünü vurguluyor.
Nisan 2019’da şirket, Polonya Milli Savunma Bakanlığı’na dört adet AW101 ve kapsamlı bir entegre lojistik ve eğitim paketi tedarik edeceğini duyurdu. PZL-Świdnik, ana yüklenici olarak hareket eder ve tüm sözleşmenin yürütülmesinden sorumluyken ve Leonardo Yeovil’de ekip helikopterin montajını gerçekleştiriyor. AW101, Polonya Donanması için Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Muhrabere Arama ve Kurtarma (CSAR) dahil olmak üzere bir dizi görev gerçekleştirecek.
Polonya Deniz Havacılığı Tugayı için AW101, SAR modlu otopilot, veri iletim sistemi, taktik navigasyon sistemi ve koruma ve savunma sistemleri (pasif ve aktif) dahil olmak üzere en modern görev sistemleriyle donatılacak. Ek olarak, AW101 bir taktik telsiz, keşif radarı, bir gözlem sistemi ve bir S-mod transponder ile donatılacak. Ayrıca helikopterlerde 12,7 mm makineli tüfek bulunacak.
Buna ek olarak, her türlü hava koşulunda iyi bir görüntü zarfı sağlayacak bir projektör ve sıralı ışıklar olacak. Helikopter, iki vinç ve harici süspansiyon üzerinde yük taşımak için bir sistem dahil olmak üzere tıbbi ekipman ve kurtarma ekipmanı ile optimize edilecektir. Ek olarak, AW101 filosu bir acil durum şamandıra sistemi, can salları ve soğuk iklimde hayatta kalma kiti ile donatılacak.
Leonardo Helicopters (İngiltere) Kıdemli Test Pilotu Miles Barnett uçuş ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“Bu, Polonya ordusu için Yeovil’de inşa edilen yeni AW101 ASW uçağının ilk uçuşuydu. Uçuş, yalnızca tasarım ve üretim süreçlerinin doruk noktasını değil, aynı zamanda uçağın geliştirilmesinin kapsamlı test aşamasının başlangıcını temsil ediyor. Dört uçak gövdesinde, her bir uçağın doğru işlevini doğrulayacak ve ayrıca standart AW101’den çok çeşitli görev ve müşteriye özel değişiklikleri geliştirecek ve doğrulayacak toplam 700 saatlik uçuş testi olması bekleniyor.”
Gelişmiş aviyonik ve görev sistemleri ile tasarlanan AW101 helikopteri, seyir uçuşlarında üç motordan ikisini kullanabilme özelliği sayesinde uzun menzil ve dayanıklılık ile birleşerek tüm görevlerde operasyonel devamlılık sağlıyor. Helikopter, İtalya, İngiltere, Kanada, Danimarka, Norveç ve Portekiz gibi en önemli NATO ülkelerinden bazılarında hizmet veriyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.