Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, anti-personel mayınlara ilişkin Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiklerini açıkladılar.
NATO üyesi Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya 18 Mart Salı günü yaptıkları açıklamada, komşuları Rusya’dan gelen askeri tehdit nedeniyle anti-personel mayınları yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiklerini açıkladı. 160’tan fazla ülke tarafından onaylanan ya da kabul edilen ancak Rusya tarafından onaylanmayan 1997 tarihli anlaşmadan çekilmek Polonya ve üç Baltık ülkesinin yeniden kara mayını stoklamaya başlamasına olanak tanıyacak.
Ülkelerin Savunma Bakanları yaptıkları ortak açıklamada “Rusya ve Belarus sınırındaki NATO üyesi ülkelere yönelik askeri tehditler önemli ölçüde artmıştır.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca yapılan açıklamada “Bu kararla açık bir mesaj gönderiyoruz: ülkelerimiz hazırlıklıdır ve güvenlik ihtiyaçlarımızı savunmak için gerekli her türlü önlemi alabilirler.” dendi. Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene de yaptığı ayrı bir açıklamada, planlanan çekilmenin bölge sınırlarının etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

Reuters tarafından yapılan habere göre benzer bir düşünceyle Finlandiya da 2024 Aralık ayında yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’da bu tür silahlar kullanması nedeniyle uluslararası anlaşmadan çekilmeyi düşündüğünü belirtmişti. Polonya ve diğer Baltık ülkelerinin Bakanları tarafından yapılan açıklamada, mevcut güvenlik ortamında İttifak’ın savunmasız Doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için yeni silah sistemleri ve çözümlerini potansiyel olarak kullanmak üzere savunma güçlerinin esneklik ve seçim özgürlüğü sağlamanın son derece önemli olduğu da vurgulandı.
Öte yandan açıklamada, çekilmelerine rağmen ülkelerin silahlı çatışmalar sırasında sivillerin korunması da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuka bağlılıklarını sürdürecekleri de belirtildi. Bununla birlikte kararın halen ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanması da gerekiyor.
Ottowa Sözleşmesi
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Kanada’nın Ottawa şehrinde imzaya açılarak, 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi. Türkiye Ottawa Sözleşmesi’ne 2003 yılında taraf oldu. Türkiye açısından ise sözleşme 1 Mart 2004’de yürürlüğe girdi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.