Portekiz Donanması, NRP Bartolomeu Dias sınıfı F333 fırkateyninin yarı ömür modernizasyonunu 2021’de tamamlayacak.
Navy Recognition’da çıkan habere göre Portekiz Donanmasına ait Bartolomeu Dias sınıfı fırkateyn NRP Bartolomeu Dias’ın (F333) yarı ömür modernizasyonunun 2021’in başlarında tamamlanması planlanıyor. Gemi, 30 Haziran 2018’den bu yana Hollanda’nın Den Helder kentindeki Dutch Marine Materiële Instandhouding tesislerinde modernize ediliyor.
Şubat 2019’da Hollanda Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Malzemeleri Ofisi (DMO), Alewijnse Marine ile NRP Bartolomeu Dias (F333) ve NRP Don Francisco de Almeida (F334) fırkateynlerinin yarı ömür modernizasyonu için sözleşme imzalamıştı. İlk olarak 1990’ların başında Hollanda Kraliyet Donanması (RNLN) için inşa edilen iki çok amaçlı (Multipurpose-M) fırkateyn 2006 yılında Portekiz Donanmasına satıldı. İki gemi, modernizasyon sonrasında yeni silahlar ve iletişim sistemlerine sahip olacak.
Dia sınıfı fırkateynler aslında Hollanda Kraliyet Donanması için inşa edilmiş Karel Doorman sınıfı fırkateynlerdi. Mayıs 2006’da Portekiz Milli Savunma Bakanı Luís Amado, Portekiz Donanması ile hizmette olan João Belo sınıfına ait kalan iki fırkateynini değiştirmek için Karel Doorman sınıfı iki fırkateyn satın almaya yönelik girişimlerde bulundu.
Bu gelişmenin ardından 1 Kasım 2006’da Portekiz Savunma Bakanı Nuno Severiano Teixeira, Van Nes ve Van Galen fırkateynlerinin satın alınması için bir sözleşme imzaladı. NRP Bartolomeu Dias (F333) olarak yeniden adlandırılan Van Nes, 16 Ocak 2009’da Portekiz’e transfer edildi. Akabinde NRP Dom Francisco de Almeida (F334) olarak adlandırılan Van Galen ise 15 Ocak 2010’da transfer edildi.
Karel Doorman sınıfı, çok çeşitli görevleri yerine getirebilecek çok amaçlı olarak tasarlandı. Silahları, denizaltılara, uçaklara ve su üstü platformlara karşı mücadele yeteneği gibi birçok özelliği bir araya getirerek bunu güçlü bir şekilde yansıtıyor. Ayrıca sınıfın bu silah kabiliyetleri, savaşın yanı sıra uyuşturucu ve korsanlıkla mücadele operasyonlarını desteklemek için de kullanılabilmekte.
Yarı ömür modernizasyonu nedir? Neden ihtiyaç duyulur?
Söz konusu askeri platformlar olduğunda, beklenen kullanım sürelerinin onlarca yıla ulaştığı platformlar akla gelmektedir. Askeri sistemlerin uzun yıllar boyu aktif biçimde envanterde bulunabilmesi için yalnızca malzeme dayanıklılığı değil; buna ek olarak kabiliyetlerinin de güncel seviyelerde olması gerekmektedir. Modernizasyon işlemi de bu aşamada devreye girer.
Platformların ömrünün belirli bir kısmını tamamlamasının ardından sahip olduğu sistemler, sürekli gelişen askeri teknoloji karşısında “demode” kalabilir. Bu demodeliğin çeşitli kötü sonuçlarından kaçınmak için platforma yeni sistemlerin eklenmesini, var olanların değiştirilmesini veya güncellenmesini de içeren modernizasyon süreci başlatılır. Askeri platformların birim maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle demodelik durumuna yaklaşan platformları değiştirmek yerine, çağa ayak uydurabilecek seviyeye gelmelerini sağlamanın maliyeti daha düşük olacağı için modernizasyon süreçleri uygulanır. Platformların karmaşıklık seviyelerine göre bu modernizasyonlar yıllarca sürebilmektedir.
İlgili Olarak
Portekiz Donanması’nın modernize edilmiş “Super Lynx Mk95” helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Savunma Sanayii Takipçisi, Avrupa Birliği & NATO Güvenlik Politikaları Araştırmacısı