Haziran 2017’den beri web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya platformlarından yayın hayatını sürdüren Defence Turk, 2 ayda bir yayımlanacak süreli yayını ile sektördeki sesini güçlendiriyor.
Defence Turk Dergisinin birinci sayısında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in önemli açıklamalarının bulunduğu söyleşi yer alıyor. Demir’in yaptığı açıklamalarda gündemi de büyük oranda meşgul eden Ukrayna – Türkiye savunma ilişkileri ile ilgili önemli detaylar yer alıyor.
Defence Turk’ün “Eurasia Air Show’da Antonov AN-188’in ortak üretimi için anlaşıldığı Ukrayna kaynakları tarafından belirtildi; bizden bir doğrulama gelmedi. Yine son dönemde Ukrayna basını AN-178 için aynı şekilde ortak üretim konusunda anlaşıldığını ya da Türkiye’nin tedarik edeceğini belirtiyor. Bu konularda bir gelişme var mı? Ya da basına yansıyan bilgiler ne kadar doğru?” sorusunu yanıtlayan Demir, ortak üretimi bir havuç olarak kullanıp ürün satılmaya çalışılmasının doğru olmadığını belirtti.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Defence Turk Dergisine konuştu
Yeterince genel maksat nakliye uçağına sahip olduğumuzu belirten Prof. Dr. İsmail Demir, denklemin daha büyük düşünülmesi ve 8-9 uçak için ortak üretime girilemeyeceğini açıkladı.
Demir’in Defence Turk ile gerçekleştirdiği söyleşiden Ukrayna ile ilgili olası işbirliğine yönelik öne çıkan satırlar şu şeklide:
…Uçak, şu haliyle büyük bir pazar görmüş bir uçak değil. Bu uçağın da müşterisi olmak çok işimize gelmez. Bence bize bir şey kazandırmıyor. Kazandıracaksa da ticari olarak anlamlı olabilmesi için belirli bir hacimde sayılı uçağın satışının garanti altında olması gerekiyor. Burada sadece Türkiye olması çok mantıklı değil. Ukrayna, Türkiye ve üçüncü, dördüncü ülkeler de alır; mevcut uçağın konfigürasyonunda, içindeki bileşenlerinde yeni yaklaşımlar konulur, bizim burada katkımız tanımlanır. O zaman anlamlı bir hale gelebilir…
…Eğer taraflar, burada bir seferlik “Alın işte elimizdeki uçağı satalım veya ortak üretelim.” diyerek ortak üretimi bir havuç olarak kullanıp satmanın aracı olarak görürse, bu durum elbette çok cazip değil. Ama ciddi olarak kolları sıvayıp uzun vadeli olarak gidilecekse, bu şartlarda uzlaşılabilir.
Defence Turk Derginin İkinci Sayısı Çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Türkiye ile Ukrayna savaş gemisi, İHA ve türbin motorlarda ortak projeler yürütecek
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.