Rusya 150.000 asker, 414 uçak, 106 savaş gemisiyle birlikte 5 günlük tatbikat için alarma geçti.
Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun açıklamasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin silahlı kuvvetlerin savaşa hazır olup olmadığını test etmek için acil bir tatbikat emri verdi. Tatbikat Baltık ülkeleri, Finlandiya, Ukrayna, Belarus gibi geniş bir bölgeyi kapsıyor. Tatbikat amacının ülkenin güneybatısındaki “terör tehlikesi”ne karşı güvenliği sağlamak olarak açıklandı.
Shoigu, eğitimde yaklaşık 150.000 askeri personel, 26 binden fazla askeri araç, 414 uçak, 106 gemi ve muharebe destek gemisi bulunacağını ifade etti. Birliklerin eğitim programlarını yayınlayarak “Büyük askeri birliklerin Kafkasya-2020 tatbikatına katılmaya hazır olup olmadıklarının değerlendirilmesinde eğitim sonuçları dikkate alınmalıdır.” açıklamasında bulundu. Tatbikattın kara etabında 35 eğitim sahası, deniz etabında Karadeniz ve Hazar Denizi’nde de 17 eğitim alanının kullanılacağı belirtildi.
Ayrıca, Kuzey Osetya’daki Güney Askeri Bölge’nin 58. Ordu füze sistemi de tatbikat yapmak için Stavropol Bölgesi’ndeki eğitim alanlarından birine konuşlanmaya başladığı belirtilirken, 500’den fazla asker ve Iskander-M operasyonel-taktik füze sisteminin de dahil olduğu 100 ekipmanın tatbikatta yer alacağı bilgisi verildi. Balistik ve seyir olmak üzere iki tür füze içeren Iskender-M, çoklu roketatarları, hava savunma sistemlerini, komuta yerlerini ve altyapı tesislerini yok etmek için tasarlandığı bilinmektedir.

Diğer taraftan Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vasyl Bodnar, Interfax-Ukrayna ile yaptığı röportajda, “Önemli sayıda askeri uzman ve analist saldırı olasılığı hakkında görüşünü paylaşıyor. Ayrıca NATO, Rusya’nın askeri potansiyelini Ukrayna’ya karşı kullanmasının yakın gelecekte mümkün olabileceğini biliyor. Bu nedenle, Rusya’nın siyasi ve ekonomik amaçlar için silahlı kuvvetlerini kullanmayı durdurmayacağına fikren hazırlıklı olmalıyız.” ifadelerine yer verdi.
NATO Savunma Bakanları Rus nükleer füze sorununa tepki konusunda anlaştılar
NATO Savunma Bakanları, ittifakın caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeye karar vererek video konferansla bir araya gelmişlerdi.
Rusya’nın artan nükleer yetenekli füze cephaneliğine yanıt olarak, müttefikler, güçlendirilmiş hava ve füze savunması, gelişmiş konvansiyonel yetenekler, istihbarat, tatbikatlar ve NATO’nun nükleer caydırıcılığını güvenilir, emniyetli ve etkili tutma adımları dahil olmak üzere dengeli bir siyasi ve askeri önlemler paketi üzerinde anlaştılar.
İlgili Olarak
Rusya hipersonik tehditler için yeni radar geliştirdiğini iddia ediyor
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.