CNN Türk’ün Hafta Sonu Programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir; ROKETSAN’ın geliştirdiği Mikro Uydu Fırlatma Aracı (MUFA) hakkındaki son gelişmeleri aktardı. Başkan Demir; yaptığı açıklamalarda çeşitli roket motoru teknolojilerinin denendiğini ve motor teknolojilerinin uzay tarihçesi kazandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca MUFA’nın ilk sürümü ile 2025 yılı içerisinde bir uyduyu yörüngeye yerleştirme planlarının olduğunu belirtti.
Alçak dünya yörüngesine mikro uydular yerleştirecek MUFA üç adet sürümden oluşmaktadır. İlk sürüm olan Sonda Roketi 100 kilogram faydalı yükün 300 kilometre irtifaya çıkarılması hedeflenmektedir. İkinci sürüm MUFA; 400 kilometre irtifaya sahip alçak dünya yörüngesine 100 kilogram mikro uyduları yerleştirebilecektir. Üçüncü sürüm ise 550 kilometre irtifaya sahip alçak dünya yörüngesine 200 kilogram mikro uyduların yerleştirilmesi planlanmaktadır. ROKETSAN’ın Mikro Uydu Fırlatma Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayınız.
MUFS Gelecek Hedefleri
2023 yılında fırlatılması hedeflenen Sonda Roketinin, 300 kilometre irtifa üzerine 100 kilogramlık faydalı yükü çıkartma yeteneğine sahip, Mikro Uydu Fırlatma Aracı (MUFA) teknolojilerinin deneneceği bir platform olması planlanıyor. Diğer taraftan, MUFA’nın birinci kademesinin yan motorlar ile desteklendiği ve daha yüksek kapasiteye (faydalı yük ve/veya yörünge irtifası) sahip bir MUFA konfigürasyonu için de çalışmalar hızlandırıldı.

Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde yürütülen MUFS projesi bittiğinde, 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesi’ne yerleştirilebilecek. Bunun için ise 2026 tarihi öngörülüyor. Fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak.
ROKETSAN yetkilisinden alınan bilgiye göre; yan motorlu MUFA’da geliştirilmesi planlanan teknolojiler arasında sıvı yakıtlı yan motorların SpaceX firmasının Falcon 9 roketine benzer bir şekilde kurtarılmasına yönelik teknoloji geliştirme çalışmalarının yürütüleceği belirtilmiştir.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever