Romanya, Norveç’ten tedarik ettiği 34 adet F-16 savaş uçağının ilk 3 adetini bu hafta içerisinde teslim alacak.
Rumen gazeteci Adelin Petrișor tarafından yapılan habere göre Romanya, bu hafta içerisinde Norveç’ten tedarik ettiği ilk F-16 uçaklarını teslim alacak. Yapılan bu teslimat kapsamında ilk olarak 3 adet F-16 savaş uçağının Romanya’ya ulaştırılması planlanıyor. Ülkeye ulaşan uçaklar, 86. Feteşti Hava Üssü’ne konuşlandırılacak.
Norveç’ten tedarik edilen 3 adet F-16 savaş uçağı filosunun Romanya içerisindeki 3 farklı üste konuşlandırılması planlanıyor. Bunlar arasında 86. Feteşti Hava Üssü, Câmpia Turzii ve Mihail Kogălniceanu göze çarpıyor. Tedarik edilen uçakları uçurmak için Rumen pilotlar, ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Sheppard Üssü’nde eğitim görüyor.

Romanya’nın F-16 tedarik süreci
Geçtiğimiz Haziran ayında Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, ABD makamlarının Romanya’ya 32 adet F-16 savaş uçağı tedarikini onayladıklarını açıklamıştı. Romanya, Kasım 2022’de Norveç’ten 32 adet 2.el F-16 savaş uçağı için yaklaşık 418 milyon dolar değerinde anlaşmaya imza atmıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, “Satış, komşusu Ukrayna olan müttefik bir ülkenin savunmasını güçlendirecek ve modernize edecek.” demişti.
Norveç, F-16 savaş uçaklarını Romanya’ya teslim etmeden önce ülkede bakım sürecine girdi. Mayıs ayında Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Romanya ile yapılan anlaşmanın bozulmayacağını bu sebeple Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarikine ilişkin karar verilmediğini duyurmuştu.
Romanya ayrıca 2016-2021 arasında ise Portekiz’den 17 adet 2.el F-16 A/B savaş uçağı tedarik etmişti. Tedarik edilen F-16’lar, M5.2R konfigürasyonunda MLU standardına yükseltilen varyantta. Portekiz’den yapılan bu tedarik, Romanya Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan MiG-29 savaş uçaklarının yerini NATO uçakları ile modernize etme sürecinin bir parçası. Norveç’ten tedarik edilecek F-16’lar ile birlikte Romanya toplamda 49 adet F-16 tedarik etmiş olacak.

Romanya 49 adet F-16 savaş uçağı ile birlikte aynı zamanda ABD’den F-35 savaş uçağı tedarik ediyor. Nisan ayında Romanya Cumhurbaşkanı Klaus lohannis başkanlığında toplanan Milli Savunma Yüksek Kurulu, ABD’li üretici Lockheed Martin’den F-35 savaş uçağı tedariki için bir karar almıştı. Romanya medyası Observator’un haberine göre Romanya, toplamda 3 filo yani 48 adet F-35 savaş uçağı tedarik ediyor.
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ilk F-35 savaş uçağı alma talebini Şubat 2023’te duyurmuştu. Eskiden Varşova Paktı’nda bulunan Romanya, NATO üyesi olması ile birlikte envanterindeki mühimmat ve sistemleri, NATO’ya uyumlu sistemlerle değiştirmeye başlamıştı.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı