Rus yapımı Marker İKA engebeli arazide otonom olarak 30 km yol katetti.
Gelişmiş Araştırmalar Vakfı (FPI) basın dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın yeni insansız kara aracı Marker otonom olarak engebeli arazide 30 km ilerledi. Açıklamanın devamında ise “İKA’nın rotası, karla kaplanmış orman ve bozkırlardan oluşan zorlu bir bölgeden geçiyordu. İKA’nın otonom kontrol sistemi, rotanın planını entegre yapay sinir ağı tabanlı algoritmaları kullanarak hedef noktaya ulaştırdı.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, otonom kontrol sistemi sayesinde aracın herhangi bir zemin engelinden kaçabildiği ifade edildi.
Marker İKA, düz yollarda 48 saat, engebeli arazilerde ise 24 saate kadar kullanım imkanı sunmaktadır. Ek olarak Marker İKA sonraki aşamalarda 50, 100 ve 200 km gibi mesafelerde test edilecek. Geçtiğimiz dönemlerde ise Rusya, iki deneysel prototipi Chebarkul bölgesinde bir tatbikat sırasında test etmişti.

Marker İKA
Marker İKA, açık bilgi mimarisi ile modüler olacak şekilde tasarlanmıştır. İKA Uzaktan Komutalı Silah Sistemine (RWS) sahiptir. Ayrıca taret kısmının üstünde sensör ve optiklerle donatılmış Kalaşnikof makineli tüfek ve iki adet tanksavar füze sistemi (ATGM) ile donatılmıştır. Marker hem savaş hem de erken uyarı/keşif görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden içerisinde lazer uyarı sistemi, gündüz-gece kızılötesi kamera, hedef algılama sistemi, tanımlama ve izleme sistemi gibi çeşitli sistem, yazılım ve sensörlerle donatılmıştır.
Marker İKA, manevra, izleme ve ateşleme gibi kabiliyetler için test edilmesinin yanında, bir küme fırlatma modülü aracılığıyla görevleri ayrı ayrı veya grup halinde gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip ve keşif için kullanılan mini insansız hava aracı (İHA) filosunu faaliyete geçirme yeteneğine de sahiptir. Ayrıca Rusya Gelişmiş Araştırmalar Vakfı Teknik Konsey direktörü Vitali Davydov, Marker savaş platformunun isteğe bağlı olarak “kamikaze” tipi İHA’larla donatılacağını ifade etti. Vitali Davydov açıklamanın devamında “Marker İKA, çok sayıda kamikaze insansız hava aracını otomatik olarak faaliyete geçirebilecek. Marker İKA’nın bu varyantı, 25 Temmuz 2019’da Magnitogorsk’ta bulunan bir test sahasında test edildi.” ifadelerini kullandı. Ayrıca İKA’nın tasarımının ve testlerinin 2021 yılında bitmesinin planlandığını söyledi.

Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Rus Ordusu Uran-6 mayın temizleme İKA’sını Dağlık Karabağ’da kullanıyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı