Rus uzmanlar yeni Amur yeniden kullanılabilir metanla çalışan roket için bir acil durum sistemi geliştiriyorlar
Rus uzmanlar, Amur roketinin kalkışı sırasında veya yere yakın olduğu bir durumda arıza meydana gelmesi halinde, roketin fırlatma rampasına zarar vermemesi için roketi güvenli bir mesafeye yönlendirmeyi amaçlıyor. Amur-LNG projesinden sorumlu Igor Pshenichnikov, Amur taşıyıcı roketinde yönlendirme ve yedek parça sistemini uygulamayı planladıklarını belirtti. Pshenichnikov, “Motorlardan biri bozulursa, diğer iticilerin çalışması hızlandırılırken kapatılır. Bu durumda, göreve devam etme seçeneği bile düşünülmektedir.” ifadelerinde bulundu.

Rusya Devlet Uzay Şirketi Roscosmos ve Progress Space Rocket Center, 2020 Ekim ayında Rusya’nın Amur ilk yeniden kullanılabilir metan yakıtlı roketi ile bir uzay roket sisteminin kavramsal tasarımına ilişkin bir sözleşme imzaladı. Roket yeniden kullanılabilir bir aşamaya sahip olacak ve Rusya’nın Uzak Doğusundaki Vostochny uzay limanından fırlatılacak.
Yeni bir uzay roketi tesisi
2020 Şubat ayında, Progress Space Rocket Center (Roscosmos’un bir parçası) Direktörü Dmitry Baranov, Amur metan yakıtlı roketin kavramsal tasarımına ilişkin çalışmaların 2021’in üçüncü çeyreğinde tamamlanacağını açıklamıştı. Söz konusu çalışmaların amacı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıvı oksijenle çalışan bir yükseltici roket içeren yeni bir ticari yönelimli uzay roketi kompleksi tasarlamaktır. Amur, yeniden kullanılabilir bir ilk aşamaya ve yeniden kullanılabilir sıvı yakıtlara sahip olacak.
Pshenichnikov’a göre ön hesaplamalarda, roket yaklaşık 360 ton kalkış ağırlığına sahip olmakla birlikte, 55 metre yüksekliğe ulaşacak ve çapı yaklaşık 4 metre olacak. Geri dönüş aşamasıyla birlikte Amur, Soyuz-2 serisi roketler için 8,5 tona karşı 10,5 tona kadar yük kapasitesi olan alçak dünya yörüngesine fırlatabilecek. Amur metan yakıtlı roketin, geliştirmeleri 2016 yılından bu yana halihazırda devam etmektedir.
İlgili Olarak
ABD Uzay Komutanlığı Rusya’nın uydusavar füze denemesi yaptığını açıkladı

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi