Rusya Savunma Bakanlığı, İran tarafından üretilen 122mm’lik Arash serisi roketlerin yeni bir partisini aldığını gösteren görüntüleri yayınladı.
Rus ordusundan gelen resmi görüntüler, İran’ın 122mm topçu roketlerini Rusya’ya tedarik ettiğini ilk kez doğrulamış oldu. Arash güdümsüz topçu roketi, Sovyet döneminden kalma 122mm topçu roketi ailesini temel alıyor; bu roketlerin varyantları dünya çapında hizmet vermeye devam etmekte ve en yaygın olarak BM-21 Grad çoklu roketatar ile ilişkilendirilmektedir.
#Ukraine: For the first time Iranian 🇮🇷 ammunition appeared in official footage from the Russian Ministry of Defense- showing Iranian 122mm HE-FRAG rockets of the Arash family for BM-21 Grad MRLS.
The use of Iranian Grad rocket were first reported by us back in the late August. pic.twitter.com/TMj8DGCb7v
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 1, 2023
İran devlet medyasına bakılırsa Arash roketinin temel versiyonu hedefleri 7 metre hassasiyetle vurabiliyor. Bu hassasiyet, modern savaş alanlarında önemli bir avantaj sağlıyor.
Tasnim’in İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Araştırma ve Kendi Kendine Yeterlilik Cihat Örgütü Direktörü General Ali Koohestani’nin dayandırdığı haberine göre, “64 kilogram ağırlığında olan Arash, 22 kilometre menzile ve 19 kg ağırlığında büyük yıkıcı güce sahip bir savaş başlığı ile donatılmıştır. Bu savaş başlığı, hedeflere 25 metre menzilde (çapta) tesir etmektedir.”.
Ukrayna istihbaratı kaynaklı bilgilere göre, Rus ordusu, 2022’nin ortalarından beri mühimmat stoklarının tükenmeye başlamasıyla birlikte İran’dan 122 mm roketler ve diğer mühimmatları almaya başladı.
İran ve Rusya arasındaki silah ticareti
İran ve Rusya arasında olan bu ticaret 2022’nin ortalarından itibaren devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle geçen yıl 24 Şubat’ta yeniden alevlenen savaşta ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, İran’ı Rusya’ya silah satmakla suçlamıştı.
Tahran yönetimiyse iddiaları defalarca reddederek, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 18 Eylül’deki açıklamasında, Washington yönetiminin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuş ve “Biz Ukrayna’daki savaşa karşıyız. Eğer ellerinde Rusya’ya silah ya da drone gönderdiğimize dair belge varsa göstersinler” demişti. İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşı sırasında değil öncesinde silah sattığını ifade etmişti. Ancak savaş 2014 yılında başladı ve İran’ın açıklaması teknik olarak da hatalı. Takip eden süreçte çok sayıda İHA sistemi ve mühimmat İran’dan Rusya’ya tedarik edildi.
ilgili olarak