Rusya, muharebe sahasında efektif yakıt tedariki için yeni bir zırhlı araç tasarlıyor.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre Rusya, T-15 Armata platformunu temel alan yeni bir Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) geliştirmeyi planlıyor. Geliştirilmesi planlanan bu ZMA ile birlikte düşman ateşi ve kamikaze İHA saldırıları gibi zorlu koşullar altında bile ön saflara yakıt dağıtma ihtiyacının giderilmesi hedeflenmekte.
Bu aracın diğer araçlara göre farkı, yakıt deposunun ve teknolojik ekipmanın zırhlı gövdenin içerisine güvenli bir şekilde yerleştirildiği iç düzenlemelerdir. Aracın içerisinde mürettebat ve kontrol sistemleri, aracın geri kalanından ilave bir zırhlı bölmeyle ayrılmış, izole edilmiş bir zırhlı kapsül içerisinde yer alıyor. Motor bölmesinin ise zırhlı bir bölme ile ayrılmış olduğu görülmekte. Henüz resmi bir tanıtım yapılmasa da zırhlı bir yakıt taşıyıcı araç için patent süreci başlatılmış durumda.
Rusya’nın halihazırda lojistik araçları bulunmakta ancak muharebe hattında yakıt ikmali, zamandan tasarruf etme ve aynı zamanda yakıtın olası saldırı unsurlarından korunumu gibi temel faktörler lojistik araçlar için zor bir ortamı teşkil etmekte. Yeni tasarlanan modelin teknik amacı ise düşman unsurlar tarafından büyük kalibreli veya diğer ağır silahların kullanıldığı aktif muharebe operasyonlarında ön saflarda yer alan dost unsurlara yakıt ikmali yaparken aracın ve teknolojik ekipmanın beka kabiliyetini arttırmaktır.
VK bloggerı olan War History Politics, yapmış olduğu paylaşımda konuyla ilgili olarak şunları ifade etti:
“Yakıt deposu ve teknolojik ekipman, paletli platform T-15 Armata’yı temel alan Rus zırhlı aracının zırhlı gövdesinin içine monte edilmiş ve sağlam bir şekilde sabitlenmiştir. Bu aracın bir özelliği, zırhlı bölmenin geri kalanından ayrılmış, izole edilmiş bir zırhlı kapsül içinde mürettebatın konumudur. Motor-şanzıman bölmesi de zırhlı bir bölme ile teknolojik ekipmandan ayrılmıştır. Muhtemelen bu, zırhlı tankeri birden fazla zırh delinmesi durumunda bile hayatta kalmayı mümkün kılıyor.
Geliştiriciler, çok katmanlı zırh için seramik uçlu yeni bir zırhlı çelik kullanılmasını öneriyor. Seramik uçlu zırh, merminin enerjisini emer ve kalan seramikleri zırh düzleminde hareket ettirir, bu da eksenel şok darbesinin zırh düzleminde bir darbeye dönüşmesine yol açar.”
Bahse konu T-15 platformu, halihazırda T-14 ana muharebe tankı, T-16 kurtarma aracı ve 2S35 Koalitsiya-SV kundağı motorlu obüs tarafından kullanılmaktadır. Bu durum Rus ordusuna lojistik kolaylık sağlamaktadır.

İlgili Olarak
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.