Sözleşmesi imzalandığı tarihten beri en önemli gündem maddesi olarak öne çıkan Rus yapımı S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması 12 Temmuz 2019’da Ankara’ya inen ilk uçakla başladı. S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydan Komutanlığı / Ankara’ya intikali 25 Temmuz 2019 tarihinde tamamlandı.
Rusya’dan gerçekleştirilecek ikinci grup malzemelerin teslimatın ardından sistemde kullanılacak füzeler ise konteynerler ile Türkiye’ye nakledilecek.
Defence Turk’e konuşan savunma sanayii uzmanı; “S-400’lerin ilk partisinin sevkiyatının sona ermesi ile eğitim için gerekli tüm ekipman ve sistemler Türkiye’ye aktarılmış oldu. Bundan bir kaç ay önce Rusya’ya giden ve orada eğitimlere başlayan Türk eğitici ekibinin eğitimleri, gelen ekipman ve sistemler ile Türkiye’de devam edecek. Gelecek olan 2. Sevkiyat ise ilk bataryanın operasyonel hale gelmesi için gerekli ekipmanları içerecek. Böylece ilk S-400 sisteminin ilk bataryası operatif hale gelmek için hazır olacak.” dedi.
S-400 Personelinin Eğitim Süreci Nasıl Gelişecek?
S-400’lerde 2 tür personel olacak: “Eğitici” ve “Kullanıcı” Geçtiğimiz aylarda Rusya’ya giden “Eğitici” personel, Rus uzmanlardan S-400 “Eğitici” eğitimi alarak kısa bir zaman önce yurda döndüler. S-400 birinci parti sevkiyatının Temmuz ayı sonunda tamamlanmasının ardından “Eğitici” eğitimleri Rus uzmanlar tarafından verilmeye devam edecek. “Eğitici” eğitimlerinin ardından S-400 personeline “Kullanıcı” eğitimleri verilecek.
Operasyonel tatbikatlar sırasında, eğitimlerini tamamlayan “Kullanıcı” personel tarafından “eğitim atışları” ifa edilecek. Eğitim atışlarının ardından Türk S-400 sistemi operasyonel hale gelecek.
Defence Turk özel haberidir, kaynak gösterilerek yayımlanabilir.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.