CNN Türk Muhabiri Ahmet Melik Türkeş‘e özel açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank İngiltere’nin Türk SİHA’ları ile ilgilendiğini ve bu ülkeye teklif yapıldığını belirtti.
Bakan Varank’ın tam açıklaması şu şekilde:
“İngiltere Türk Silahlı İnsansız Hava araçları ile çok ciddi ilgileniyor. Artık onların karar vermesi lazım. Biz kendilerine opsiyonları sunduk. Şu anda ciddi olarak bu opsiyonları değerlendiriyorlar.”
Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Suriye başta olmak üzere Libya, Azerbaycan ve Irak’ta gösterdiği yüksek başarı sonrasında bu araçlara yönelik ilgi son derece yüksek biçimde artmıştı. Katar, Azerbaycan, Libya ve Ukrayna’ya Bayraktar TB2, Tunus’a ANKA-S ve Suudi Arabistan’a Vestel Karayel SİHA’ları ihraç edilmişti. Ayrıca Polonya, Türkiye’nin SİHA ihraç ettiği ilk NATO ülkesi oldu. Fas, Litvanya, Macaristan, Etiyopya ve bir kaç ülkenin daha Türk SİHA’ları ile yakinen ilgilendiği hatta bu ülkelerden bazılarının araçlarını teslim almaya başladığı biliniyor.

Daha önce savunma ve güvenliğin geleceğini aktaran İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Bayraktar TB2’yi önemli bir yenilik örneği olarak göstermişti.
Savunma Bakanı Wallace ”Aslında çok fazla örnek var ve kullandığım bazı alıntılar bu tarihi başarısızlıkları abartsa da, birçoğumuzun hala yol göstermemesi ancak başkalarının bunu yapmasını izlediğimiz gerçeği hala geçerli. Örneğin Türk İHA, Bayraktar TB2’yi ele alalım. Suriye, Libya ve başka yerlerde kullanılması, yüzlerce zırhlı aracın ve hatta hava savunma sistemlerinin imhasından etkili olmuştur. Bu İHA’ların kökleri Türk inovasyonundan doğmuştur. Seçkin yabancı programlara erişim elde etmeleri engellendi, eskiden yaptığımız şeyi çok iyi yaptılar – yenilik yaptılar. TB2 ve beraberindeki mühimmat, teknik yetenekleri uygun fiyatla birleştiriyor, bu da komutanlarının düşmana gerçek zorluklar yaşatırken bazı yıpranmaları tolere edebilecekleri anlamına geliyor.” açıklamasını yapmıştı.
İngiltere’ye olası ihracat
Halihazırda ABD yapımı MQ-9A Reaper silahlı insansız hava aracı kullanıcısı olan İngiltere ayrıca İsrailli Elbit Systems firmasının Hermes 450 isimli İHA’sını Watchkeeper WK450 adıyla lisans altında üretiyor. MQ-9A Reaper SİHA’yı Afganistan’da silahlı olarak da kullanan İngiltere önemli bir insansız hava aracı kullanıcısı konumunda. Hailhaırda MQ-9’un daha gelişmiş bir modeli olan ve deniz karakol görevleri için özelleşen MQ-9B SkyGuardian insansız hava aracını da test İngiltere’nin Türk SİHA’larını tercih etmesi Türk havacılığı ve Türk insansız sistemleri için çok önemli bir kilometre taşı teşkil edecek. Bu başarı Türk İHA’larının başarısının en gelişmiş ülkeler mertebesinde de karşılık bulduğunun önemli bir göstergesi olacak.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.