Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Habertürk TV’de Açık ve Net’te Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST 2022 kapsamında Habertürk TV’de Kübra Par’ın sorularını yanıtladı. KIZILELMA ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayraktar,
“Dünyada 4-5 ülke çalışıyor bu tarz bir projeye. İnsansız savaş uçakları geleceğin trendi. TSK’nın da önünü çektiği bir paradigma değişiminin ifadesi. KIZILELMA doğru sistemlerle çalışırsa 4. nesil ve hatta ilerde 5. nesil bir savaş uçağını düşürme potansiyelini barındırıyor. 3 varyanta sahip olacak.
KIZILELMA az radar görünürlük özelliğiyle tasarlandı. Mühimmatlarını içeri alabilecek şekilde tasarlandı. Kanatlarda ve gövde altında mühimmat taşıyabiliyor.
Hedefimiz kısa pistli gemilere inip, kalkabilecek evsafta. İniş ve kalkış sırasında çok büyük yakıt sarfediyor. Çok kısa uçmasına neden oluyor. F-35’de böyle. KIZILELMA’yı tasarlarken Anadolu dediğimiz gemiye inip kalkabilecek evsafta bir aurodinamiğe sahip.”
ifadelerini kullandı.
KIZILELMA’ya şimdiden bazı ülkelerden talep olduğunu belirten Bayraktar,
“KIZILELMA henüz geliştirme aşamasında. İnsansız savaş uçağı dünyasına ilk adım. Biz bu projeyi kendi öz kaynaklarımızla geliştiriyoruz. “
dedi.
Bayraktar KIZILELMA için çift motorlu konfigürasyon!
Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de sergilenen Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) için 2 adet AI-322F kullanan çift motorlu konfigürasyonun planlandığı bilgisi stantta yer alıyor.
Çift motorlu konfigürasyonda kullanılması planlanan AI-322F Turbofan Motoru; AI-322 turbofan motorunun art yakıcı bulunduran sürümüdür. AI-322F; azami olarak art yakıcısız 2500 kgf, art yakıcıları ile 4500 kgf itki üretebilir ve Mach 1.6’ya kadar çalışabilmektedir. Motor 624 milimetre fan çapına ve 560 kg kütleye sahiptir. AI-322F, L-15 eğitim ve hafif taarruz uçaklarında kullanılabilmektedir.
Çift motorlu konfigürasyonun daha yüksek itkisi itibariyle daha fazla iç silah istasyonu hacmi ve yakıt kapasitesi için daha büyük bir gövdeye sahip olması muhtemeldir. Daha yüksek hızlara ulaşabilecek ve daha geniş bir muharebe yarıçapına sahip olacak çift motorlu KIZILELMA, aynı zamanda bir motorun arızası durumunda diğer motorun çalışması halinde uçuşa devam edebilmesi itibariyle beka olarak da avantajlara sahip olacaktır.
Stantta aynı zamanda KIZILELMA’nın boyutları, taşıyacağı sensörler/mühimmatlar ve muharebe kabiliyetleri konusunda bilgiler de yer almakta. 10 m kanat açıklığı ve 14.7 m boya sahip olan KIZILELMA, boyut açısından savaş uçaklarına yakın bir yerde duruyor.
Bunun yanında KIZILELMA, F-35 gibi 5. nesil savaş uçaklarında yer alan buruna konuşlu Elektro-Optik hedefleme sistemine de sahip olacak. ASELSAN’ın MMU için benzer mimaride bütünleşik Elektro-Optik hedefleme sistemi geliştirdiği bilinmektedir.
İlgili Olarak
Bayraktar KIZILELMA için düşük görünürlük üzerinde çalışılıyor

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı