Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, A Haber yayınında Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı.
T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, A Haber yayınında Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı. Siper projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Demir, SİPER Blok-1’in menzilinin 100 km olduğunu aktardı. Demir,
“Kademeli hava savunma bizim için çok önemli. SİPER’in testlerini yaptık. 75 km menzilimiz hazır. 100 km menzili görecek durumumuz var. 25 km irtifaya da çıkabileceğiz. SİPER Blok 0’ı test ediyoruz. SİPER’in abileri geldiğinde hem irtifayı hem de menzili daha da artıracağız. Balistik füzelere karşı savunma kabiliyetlerimizi de geliştiriyoruz. HİSAR sistemlerinin seri üretimi devam ediyor. SİPER Blok 0’ı 2023 yılında devreye alacağız. Blok 1-2 2025 yılında devreye alacağız. Balistik sistem ise 2028 yılını bulacak.”
ifadelerini kullandı.
Filo Seviyesinde SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi
Hava Kuvvetleri Komutanlığının (Hv.K.K.lığı) yüksek irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, barış ve krizde etkin bir caydırıcılık sağlayacak, savaşta düşmanın hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarını sınırlamak, geciktirmek veya etkisizleştirmek (imha etmek) suretiyle dost birliklerin bekasını sağlayacak, stratejik ve ekonomik tesisleri düşman hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarına karşı koruyacak ve müşterek harekâtın daha elverişli koşullarda icrasına imkân verecek bir sistemin geliştirilmesi amacı doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında 15 Ocak 2018 tarihinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-C (SİPER) sözleşmesi imzalanmıştır.
Proje kapsamında geliştirilmekte olan SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi,
- Filo Seviyesi Ekipmanlar
- Filo Kontrol Merkezi
- Arama Radarı
- Batarya Seviyesi Ekipmanlar
- Atış Kontrol Merkezi
- Atış Kontrol Radarı
- Füze Fırlatma Sistemleri
- Füze Taşıma Yükleme Sistemleri
- Tam Atım Füzeler
- Haberleşme Sistemleri
- Haberleşme İstasyon Aracı
- Haberleşme Röle Aracı
- Destek Ekipmanları
- Bakım Onarım Aracı
- Sınıf Tipi Eğitim Simülatöründen
oluşmaktadır. SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesinin kritik tasarım aşaması tamamlanmış olup, sistem/alt sistem entegrasyon testlerine başlanmıştır.
SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı uzun menzilde hava savunmasını sağlamakta olup, dağıtık mimariye, yakın ve uzak konuşlanma yeteneklerine, çoklu angajman ve ardışık ateşleme, zorlu hava koşullarında görev yapabilme, kara, hava, deniz ve demiryolu ile taşınma, çoklu taktik veri link ile üst komuta kontrol entegrasyonu, Radar Ağı Yönetim Sistemi (RADNET) ve Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) ile bağlantı yeteneğine sahiptir.
Sistemin Genel Özellikleri
- Hava savunma planlama ve koordinasyon
- Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
- Birleştirilmiş hava resmi üretimi
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
- Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
- Dost Düşman Tanıma (IFF)
- Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
- Otomatik teşhis yönetimi
- Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
- Füzeler ile çift yönlü iletişim
- Telli/telsiz haberleşme
- Dik/eğik atış
- Zorlu şartlarda görev yapabilme
- HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
- Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ileüst komuta bağlantı
- Gömülü simülasyon
- Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı