Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: “SİPER Ürün-3 180 kilometre menzile sahip olacak.”
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bakanlığın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı. TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN İş Ortaklığı tarafından geliştirilen SİPER hava savunma sistemine yönelik açıklamalarda bulundu. Güler,
“SİPER ve ÇELİK KUBBE konusunda hava savunma sistemimizle ilgili olarak biz, şu anda hava savunma sistemlerimizin hepsini tamamlamış, bitirmiş durumda değiliz. Hava savunma sistemi, ÇELİK KUBBE bir sistem. Bunun içinde 4-5 tane ayrı sistem var, HİSAR O Sistemi, HİSAR A Sistemi, SİPER Sistemi ve bunlarla beraber KORKUT Yakın Alçak Hava Savunma Sistemi; bu yazılımların hepsinin ayrı ayrı bir yazılımla birleştirilerek kullanıldığı bir sistemin adı ÇELİK KUBBE. Dolayısıyla, ülkemizin hava savunmasını sağlayabilmemiz için bir tane ÇELİK KUBBE değil, birden fazla ÇELİK KUBBE’lere ihtiyacımız olacak ve bunlar da üretilmeye başlandı. SİPER Ürün-1 üretildi, bu 100 kilometre menziliyle envantere girdi. Şimdi hemen ikinci ve üçüncü SİPER’ler gelecek, SİPER Ürün-2 150 kilometre ve SİPER Ürün-3 de 180 kilometre menzile sahip olacak. Şu anda üretimle ilgili çalışmaları devam ediyor.”
SİPER Ürün-1 Sistemi envantere girmişti
ÇELİK KUBBE’nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 Sistemi envantere girmişti. İlgili gelişmeyi resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyuran Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, şu ifadeleri kullanmıştı:
“SİPER’in ardı Vatan! Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 Sistemi envantere girdi. Uzun menzil ve yüksek irtifadaki caydırıcı hava savunma gücümüz SİPER Ürün-1 sistemi, şanlı ordumuzun emrinde Gök Vatan’ın kalkanı olacak. SİPER Sistemi, savaş uçağı ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedeflere ve havadan karaya mühimmatlara karşı angajman sağlayabilecek. Çok daha ileri yeteneklere sahip olacak SİPER Ürün-2 sistemi geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Cumhuriyetimizin 101. yılında milletimize armağan olsun.”
SİPER
SİPER Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından ülkemizin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmıştır ve ASELSAN A.Ş., ROKETSAN A.Ş. ve TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı tarafından yürütülmektedir. Gerçekleştirilen test ile uçuş koşulları altında veri toplanarak, bu verilerin projenin ilerleyen aşamalarında yapılacak faaliyetler kapsamında kullanılması hedeflenmektedir.
SİPER Projesi kapsamında Ürün-1 sisteminin kabul faaliyetlerine ilişkin çalışmalar yürütülürken, Ürün-2’nin Sistem/Alt Sistem Geliştirme ve Test Aşaması da paralelde devam ediyor. SİPER Ürün-2, Ürün-1 ile aynı yer sistemlerine (radarlar, komuta kontrol, füze fırlatma sistemi, haberleşme sistemleri) sahip olup Ürün-2 füzesi daha uzun menzilde ve irtifada etkilidir. SİPER füzeleri sırasıyla şu menzillere sahiptir, SİPER Ürün-1, 100 km menzil, SİPER Ürün-2 ise 150 km menzile sahiptir.
SİPER Ürün-1 ve Ürün-2 arasındaki fark nedir?
SİPER Ürün-1, HİSAR O+ RF füzesi üzerinden geliştirilmiştir. ATMACA gemisavar füzesinin veya başka bir türevinin boosterına sahip olan füze, çift darbe (dual pulse) roket motoru ile 100 km menzile sahiptir. HİSAR füzelerinde vuruş olasılığı değerini yüksek tutmak için kullanılan dual pulse roket motoru ile füzeler, terminal safhaya ikinci motor ateşlenmiş vaziyette, yüksek hız ve TVC (thrust vector control) kabiliyetini muhafaza ederek girebilirler. Bu yüksek hız son safhada hedefin yüksek G manevralarına karşı füzenin hedefi kaçırmadan vurmasına yardımcı olur. SİPER Ürün-2 ise sıfırdan geliştirilmiştir ve tek kademe roket motoruna sahiptir. Bahse konu tek kademe roket motoru ile SİPER Ürün-2 daha yüksek menzil değerine sahiptir. Füzelerin ateşlenmesinden sonra booster gövdeden ayrılmakta ve serbest düşen boosterlar istenmeyen kazalara sebep olabilmektedir. Ürün-2’de booster olmaması bu tarz kazaları ortadan kaldırmaktadır.
Buna ek olarak geçtiğimiz süreçte dönemin TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, SİPER Ürün-2 füzesinin menzilinin booster ile 1.5-2 kat artacağını belirtmişti. Gelişmeyi TEKNOFEST 2023 Ankara kapsamında Uzmanlar ile Sohbetler Programı’nda Kaner Kurt ile paylaşan Okumuş, şu ifadeleri kullanmıştı:
“SİPER çok önemli bir projemiz. TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN ile yaptığımız projemizin test atışları başladı. Daha bir çok test atışı yapacağız. Bir kaç yıl içerisinde envantere girebilecek bir ürün. SİPER, monoblok bir ürün. Gelişim yolu da açık. Şu anki menzilinin 1.5-2 katına çıkabilecek bir potansiyeli var. Bir booster eklenerek daha farklı gelişim alanları olacak. Hava-hava ile başlamıştık. Hava savunma ile devam ediyoruz. SİPER, şu anki zirve noktası. Bir kaç sene sonra SİPER’in farklı füzelerini de konuşuyor olacağız.”
“SİPER Ürün-1 ve HİSAR Projelerinin Seri Üretim Sözleşmeleri İmza Töreni” sırasında sergilenen “SİPER Hava Savunma Sistemi Batarya Yapısı” maketinde hem 8×8 araç hem de çekili treyler üzerinde füze fırlatma araçlarının bulunması dikkat çekmişti Bu durum, füze fırlatma araçlarının sabit ve daha mobil konuşlanma esneklikleri ile kullanılacağının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Proje kapsamında geliştirilmekte olan SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi,
- Filo Seviyesi Ekipmanlar
- Filo Kontrol Merkezi
- Arama Radarı
- Batarya Seviyesi Ekipmanlar
- Atış Kontrol Merkezi
- Atış Kontrol Radarı
- Füze Fırlatma Sistemleri
- Füze Taşıma Yükleme Sistemleri
- Tam Atım Füzeler
- Haberleşme Sistemleri
- Haberleşme İstasyon Aracı
- Haberleşme Röle Aracı
- Destek Ekipmanları
- Bakım Onarım Aracı
- Sınıf Tipi Eğitim Simülatöründen
oluşmaktadır. Ayrıca 30 Aralık 2022 tarihinde paylaşılan test görüntülerinde ASELSAN UMAR (TEİRS) erken ihbar radarının yanında Alçak İrtifa Radar sisteminin de yer alması dikkat çekmişti. Daha önceki atışlı testlerde radar olarak sadece TEİRS yer almıştı.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı