Slovakya Başbakanı Robert Fico, 4 adet ilave F-16 savaş uçağı tedariki için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, halihazırda sipariş edilmiş olan 14 adet F-16 savaş uçağına ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nden 4 adet daha uçak satın almak için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Başbakan Fico, 15 Şubat’ta ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bu satın alımın Slovakya’nın hava sahası güvenliğinde müttefiklerine olan bağımlılığını sona erdireceğini vurguladı.
Fico, hava savunma kapasitesini artırma motivasyonunu şu sözlerle ifade etti:
“Savaş uçağı sayısını 18’e çıkarma niyetimiz var. Hava sahamızın Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya uçakları tarafından korunuyor olması egemenlik açısından iyi bir işaret değil. Silahlı kuvvetlerimize bu dört ek uçağı nasıl kazandıracağımızı tartışıyoruz.”

Defense News tarafından yapılan habere göre Slovakya’nın şu anki savunma zaafiyetini geçmiş yönetimin kararlarına bağlayan Fico, “2022-2023 yıllarında askeri teçhizatımızın Ukrayna’ya hibe edilmesi nedeniyle bu üzücü duruma düştük.” dedi.
Fico ve Savunma Bakanı Robert Kaliňák, önceki hükümetin 13 adet miadını doldurmuş MiG-29 savaş uçağını Ukrayna’ya gönderme kararını sert bir dille eleştirmiş ve konuyu yargıya taşımıştı. Ancak, Bratislava Bölge Savcılığı bu ayın başlarında yaptığı incelemede, söz konusu hibenin yasa dışı olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı.
Teslimat süreci devam ediyor
Slovakya’nın 2018 yılında imzaladığı 14 adet F-16 Blok 70/72 uçağını (12 tek koltuklu, 2 çift koltuklu) kapsayan sözleşmede ise sona yaklaşılmış durumda. Bu bağlamda ABD’li üretici Lockheed Martin, Slovakya için üretilen son birimlerin montajını Aralık 2025 itibarıyla tamamlamış bulunuyor.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.








