SOM-J seyir füzesi, su üstü bir platforma karşı yapılan ilk test atışında hedefini başarıyla vurdu.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM-J seyir füzesi, su üstü bir platforma karşı yapılan ilk test atışında hedefi başarıyla vurdu. Türk Hava Kuvvetleri’nin 401. Test Filo Komutanlığı’na bağlı F-16 savaş uçağından yapılan atışta SOM-J seyir füzesi su üstünde bulunan hedefi yüksek hassasiyetle vurmayı başardı.
Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek KAAN, ANKA III ve Bayraktar KIZILELMA gibi insanlı-insansız uçakların dahili silah istasyonlarına uyumlu şekilde geliştirilen SOM-J, modern harp ortamında Türk Silahlı Kuvvetleri için etkin bir kuvvet çarpanı olacak ve uzun menzilden yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak.

Başarılı atış testini “Yeni yetenek yüklendi!” notuyla resmi X hesabından duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Caydırıcı gücü ve etkin taarruzuyla savunma sanayimizin oyun değiştiren unsurlarından biri olan SOM-J için kabiliyet artırımı devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
SOM-J ve üstün kabiliyetleri
SOM silah sistemi ailesinin dahili silah istasyonuna sahip hava platformları için geliştirilen SOM-J varyantı, hareketli su üstü ve sabit/durağan satıh hedeflerine taarruz yeteneğine sahiptir. Özellikle yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılması planlanan füzeler 185 kilometre menzile sahiptir. Bu menzil içerisinde çok alçaktan radara yakalanmadan uçan SOM-J, yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefine yüksek bir isabet oranıyla ulaşmaktadır.
500 kg ağırlığa sahip SOM-J, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı ile hassas hedefleme sağlayarak atışın ardından havadan ihbar kontrol uçaklarının koordinesi ile hedef değişikliği yapılmasına izin vermektedir. Aynı şekilde uçuş sırasında hedefe vuruş açısı ve yaklaşma irtifası gibi değişiklikler de gerçekleştirilebilmektedir.
Elektronik karıştırma tedbirlerine dayanıklı olarak geliştirilen SOM-J füzelerinin Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16 ve KAAN savaş uçakları ile AKINCI TİHA’nın yanı sıra Bayraktar KIZILELMA ve ANKA III gibi radara görünürlüğü düşük ve dahili silah istasyonuna sahip insansız platformlarda da kullanılması beklenmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.