2015’te kamuoyuna duyurulmasının ardından 2018’de ilk deneme uyduları gönderilen Starlink Uydu Ağı projesinde ağ hızının test edildiği aşamaya geçildi.
Testlere ilişkin bilgi fırlatılan son Starlink canlı yayınınında duyuruldu. Bugüne kadar, SpaceX Alçak Dünya Yörüngesine 700’e yakın Starlink uydusu yerleştirdi. Starlink ağına kablosuz olarak bağlanmak için 19 inçlik kullanıcı çanağı ve Wi-Fi yönlendirici cihazı aracılığıyla bağlanılabilecek ve uzaydan eve internet erişimi sağlanacak.
SpaceX 60 uydudan oluşan bir filoyu/seriyi daha uzaya gönderdi. Canlı yayın esnasında SpaceX kıdemli program güvenilirlik mühendisi (Program Reliability Engineer?) Kate Tice, “Son zamanlarda Starlink ekibi, uzay lazerleri olarak adlandırdığımız uydulararası bağlantı sistemimizle donatılmış iki uyduyu test ederken, Starlink uyduları yüzlerce gigabayt veri aktarabildi.” dedi.
Uydulararası iletişim sağlarken uzay lazerleri sayesinde veri aktarım hızı artar çünkü ışık, optik kablolara kıyasla uzayda daha hızlı hareket eder, bu nedenle Starlink üzerinden gönderilen bilgiler daha hızlı gelir. Starlink ekibi gecikme istatistiklerini topluyor ve sistemin standart hız testlerini gerçekleştiriyor.
Bir çift uydu ile yapılan testin başarılı olması optik bağlantı teknolojisinin çalıştığını gösterir. Bu sebeple SpaceX için önemli bir kilometre taşıdır diyebiliriz.
Tice ayrıca, “Starlink geniş bant (İng. broadband) gecikme hızlarının en hızlı çevrimiçi video oyunlarını oynamak için yeterince düşük olduğunu ve indirme hızımızın aynı anda birden fazla HD film yayınlayacak kadar hızlı olduğunu ve hala yedek bant genişliğine sahip olduğunu” ekledi. Konuya ilişkin SpaceX Twitter hesabındaki gönderide saniyede 100 mb veri aktarımıyla bunun sağlandığını söyledi.
“Ağımız devam eden bir çalışma ve zamanla bu ağın tam yeteneğinin kilidini açmak için özellikler eklemeye devam edeceğiz. Starlink uydu ağı, interneti Dünya’ya ışınlayan 12.000 uydudan oluşacak.” dedi.
SpaceX, başlangıçta ABD’nin kuzeyine ve Kanada’dan başlayarak kırsal alanlarda Starlink interneti sunmayı ve daha sonra 2021 yılına kadar dünya çapında hizmeti genişletmeyi hedefliyor.
İlgili olarak
Uzay ve roket teknolojilerine pek meraklı mühendislik öğrencisi, defenceturk.net te savunma sanayii araştırmacısı.