Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV yayınında Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı. Türkiye’nin denizaltı projeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Demir, denizaltılar için yeni silah sistemlerinin geliştirildiğini ve insansız denizaltılar üzerinde çalışıldığını açıkladı.
İsmail Demir, denizaltıdan karaya ve denizaltıdan havaya atılabilen füzeler üzerinde çalışıldığını belirtti. Bilindiği üzere ROKETSAN, AKYA Ağır Sınıf Torpido’nun yanında ATMACA gemisavar füzesinin UGM-84 Sub Harpoon ile benzer şekilde kapsül aracılığıyla denizaltıların torpido kovanlarından kullanılabilen sürümü üzerinde de çalışıyor.
ASELSAN’ın 10. Deniz Sistemleri Semineri’nde paylaştığı infografikte “HİSAR Derin Hava Savunma Füzesi” ve denizaltıdan atılan ATMACA gemisavar füze de yer almıştı. Aynı etkinlik kapsamında ROKETSAN Su Altı Sistemleri sunumunda mini torpido ve normal torpidolara kıyasla çok daha yüksek hızlara çıkabilen süperkavite torpidolar üzerinde çalışıldığı açıklanmıştı.
İsmail Demir, insansız denizaltıların da gündemde olduğunu belirtti ancak geliştirilecek platformların tonajı veya kullanım konsepti hakkında bir bilgi vermedi. Türkiye dışında ABD ve Avrupa ülkeleri insansız denizaltı geliştiren ülkeler arasında yer almaktadır.
Yeni Tip Denizaltı Projesi’ndeki son durum üzerine sorulan bir soruya yönelik Demir, Reis sınıfın 2. Denizaltısı Hızır Reis için gün sayıldığını söyledi. Bİlindiği üzere İsmail Demir, Şubat 2022’de Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltı olan Hızır Reis’in havuza çekileceğini açıklamıştı. Hızır Reis denizaltısının 2021 yılında havuza çekilmesi planlanıyordu ancak çeşitli sebeplerde dolayı havuza çekilme 2022 yılına ertelendi.

Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Tersanesi tarafından inşa edilmeye devam eden proje kapsamında havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 adet Type-214 sınıfına ait denizaltının çalışmaları yürütülüyor. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılar tasarımsal olarak Almanya’nın Type-214 denizaltılarını esas alıyor. Bu kapsamda inşa edilecek denizaltılar TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis isimlerini alacak.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.