İTÜ SAVTEK tarafından gerçekleştirilen Savunma Teknolojileri Günleri 2021 etkinliğinde konuşan Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, “Türkiye’de son dönemde gerçekleştirilen harekatlarda gösterildiği üzere bu konuda (Elektronik Harp) çok ciddi atılımlar, çok ciddi gelişmeler sağladı.” dedi.
Akyol Elektronik Harp (EH) konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu teknolojileri çok iyi bir şekilde kullanabildiğini belirtti. Ağ merkezli elektronik harp konseptinin temel politikalardan biri olduğunu ifade eden Akyol İHASOJ konseptinin gelişmesi için çalıştıklarını belirtti.
Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol’un tam açıklaması şu şekilde:
Elektronik Destek sistemlerinde hassas konumlandırma için birden fazla noktadan kestirme almamız hassasiyeti artırıyor. Özellikle hava platformlarının karadaki bir takım yansımalardan etkilenmemesinin avantajı ile hava sistemleri ile yer sistemlerinin birlikte aldığı konumlandırma hassasiyeti çok daha iyi sonuçlar veriyor. Bunu geçmiş yaptığımız harekatlarda sonuçlarını bizzat gördük. Şu anda da Ağ destekli harp konseptinde tüm elektronik harp sistemlerinin birlikte çalışabilmesi temel politikalarımız arasında. Hassas konumlandırma açısından önemli. Ayrıca konumlandırma yapıldıktan sonra da hedef paylaşımı yapılabiliyor. Yer sistemlerinin bir miktar daha güç imkanları daha fazla oluyor. Hassas bir konumu hava sistemlerinin desteği ile aldıktan sonra yer sistemlerine o hedefi paylaşıp o radarlara karşı taarruz etmek etkili sonuçlar verebiliyor. Türkiye olarak malumunuz İHA teknolojisinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biriyiz ve gelişmeye devam ediyoruz. Biz önümüzdeki dönem KARASOJ ve HAVASOJ konseptinin yanına İHASOJ konseptini de eklemek üzere çalışmaları başlattık. İnşallah Türk Silahlı Kuvvetlerimize de önümüzdeki dönemde kazandıracağız. Tüm bunların daha etkin konum bulabilen ve daha etkin taarruz yapabilen bir yapıya geçeceğiz.
Geçtiğimiz haftalarda Defence Turk’te yayımlanan “İnternetin Silahları”: Ağ Merkezli Harp, Komuta Kontrol ve Gelecek çalışmasında Türkiye’nin Suriye’deki harp sahasında kara ve hava sistemlerini entegre biçimde kullanımı anlatılarak EH çalışmalarında da benzer bir entegre komuta kontrol sistemi geliştirildiğinin altı çizilmişti.
Ağ Merkezli Harp ve Önemi Üzerine
“İnternetin Silahları”: Ağ Merkezli Harp, Komuta Kontrol ve Gelecek
Türkiye, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MIT) teslim edilen ANKA-I sinyal istihbarat (SIGINT) insansız hava aracı (İHA) ile İHA’lardaki EH kabiliyetine yönelik önemli bir adım atmıştı. İHA’ların SOJ (Stand-Off Jammer) olarak kullanılması ile İHA’lar hedef ülke erken ihbar ve hava savunma radar sistemlerinin harekât bölgesindeki tespit, teşhis ve takip yeteneğinde zafiyet yaratmak amacı ile kullanılabilecek.
Ağ Destekli EH
Ağ Destekli EH kabiliyeti için ASELSAN tarafından yürütülen Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemi (EHKKKS) projesi kritik öneme sahip.
Elektronik Harp Komuta, Kontrol Ve Koordinasyon Sistemi (EHKKKS), elektronik harp sistemlerinin koordineli olarak daha etkin kullanımını sağlamaktadır. Sistem, gelişen teknolojiye bağlı olarak hızla değişen muharebe sahasında, elektronik harp ve istihbaratta daha çabuk, daha doğru bir şekilde değerlendirme, karar verme ve komuta etme ihtiyacını karşılamaktadır.
Müşterek Elektronik Harp Projeleri ile şunlar hedefleniyor:
- Müşterek EH Resmi
- Gerçek Zamanlı Veri/İkaz İletimi
- Hassas Yön ve Konum Tespiti
- Koordineli Elektronik Taarruz
- Komuta Kontrol Sistemleri ile Entegre Çalışan Platformlar
- Etkin Spektrum Yönetimi
İlginizi Çekebilir
ASELSAN Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemi (EHKKKS)
Elektronik harp özel görev uçağı HAVA SOJ Projesi 2026’da tamamlanacak
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.