Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), yapay zeka çalıştayı düzenledi.
Yapay zekâ alanında yaşanan güncel gelişmeler ışığında savunma sanayiinde yapay zekânın tüm yönleriyle ele alınması amacıyla Savunma Sanayii Yapay Zekâ Çalıştayı düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (SSB) düzenlenen Savunma Sanayii Yapay Zekâ Çalıştayı’na akademiden, ihtiyaç makamlarından, firmalardan ve SSB’den yapay zekâ alanında 80’i aşkın uzman katılım sağladı.
Çalıştay, uzmanların kendilerine yöneltilen sorulara, bilgisayar/tablet veya telefonlar ile interaktif olarak cevap verdikleri ayrıca görüşlerini sözlü olarak ifade ettikleri bir yöntem çerçevesinde gerçekleştirildi. Sabah oturumlarında yapay zekânın savunma alanında sunacağı kabiliyetler, katkı sağlayacağı savunma sistemleri, yapay zekâ kullanımı konusunda problem alanları/zorluklar/engeller ile yapay zekâ dönüşümü için en öncelikli konular uzmanların girdileri ile tartışıldı.
Öğleden sonra ise sabah oturumlarında yapılan tartışmalarda ortaya çıkan 6 odak konu için ihtiyaçlar ve öneriler yine uzmanları girdileri ile detaylı olarak değerlendirildi. Çalıştay, uzmanlardan çalıştay esnasında alınan girdilerle oluşturulan ilk sonuçların tüm katılımcılarla paylaşıldığı sunum ile sona erdi. Çalıştay sonunda oluşan çıktıların Savunma Sanayii Yapay Zekâ Stratejisine girdi oluşturması hedefleniyor.
ASELSAN’dan 2023 hedefleri: yapay zekalı komutan yardımcısı
9-12 Haziran 2021 ATO Congresium’da 3’üncüsü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında gerçekleştirilen “2023 Sonrası Savunma ve Uzay Teknolojileri” etkinliğinde konuşan ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, 2023 sonrasında envantere katılması öngörülen savunma ürünlerini paylaştı. Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN olarak Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda dünyadaki savunma teknolojileri alanındaki gelişmeleri inceleyerek cumhuriyetin 100. yılı için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Bu bağlamda Haluk Görgün,
“Sizlere birazdan bahsedeceğim birçok proje 2023’ten sonra güvenlik güçlerimizin gücüne güç katacak sistemler olarak karşımıza çıkacak. Kamuoyunun da yakından takip ettiği ve birçok grubun sorumluluk aldığı uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SİPER projemiz, üst katman balistik füze savunma sistem geliştirme projemiz, MMU projesi, Milli GPS uydusu, Milli uydu üzerinden haberleşen askeri telsizlerimiz, yapay zekalı komutan yardımcısı yani yapay zekayı kullanarak sahadaki askere destek olabilecek sistemler, biyolojik saldırıya karşı tedbir konuları, sürü halinde çalışan otonom kara deniz hava araçları, yakın dönemde teslim edilen kritik teknolojik ürünlerimize otonom hava savunma sistemi HİSAR-A’yı örnek gösterebiliriz. TÜRKSAT-6A uydu üzerindeki haberleşme ekipmanlarımız ve karakulak ismini verdiğimiz yüksek frekansta çalışan kestirme dinlenme sistemlerimiz güzel uygulamaya geçmiş son dönemdeki yüksek teknoloji ürünleridir.”
dedi.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı