Sudan’da savaşı Türkiye’nin desteklediği hükümet güçleri kazanmak üzere.
2023 yılının Nisan ayından bu yana Sudan’da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) isimli paramiliter güç arasında çatışmalar yaşanıyordu. Bu bağlamda çatışmalar ilk olarak Sudan’ın başkenti Hartum’da başlamıştı. RSF güçleri, savaşın başladığı günden bu yana Hartum’un merkezindeki hükümet ve iş bölgesinin hemen doğusunda bulunan havaalanının içinde konuşlanmıştı.
Geçtiğimiz hafta Sudan Ordusu, önemli bir zaferle başkanlık sarayını ele geçirdi. Bu bağlamda hükümet güçleri, yaklaşık iki yıldır başkanlık sarayına ilk kez girdi. Son olarak ise Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) Komutanı Abdulfettah el-Burhan, güçlerinin Hartum Havaalanı’nı paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nden (RSF) geri aldığını açıkladı. Başkanlık sarayında açıklamalarda bulunan el-Burhan, “Hartum özgürleştirdik” ifadelerini kullandı ve düşman güçlerin başkentten çıkarıldığını aktardı.
AFP haber ajansına konuşan bir askeri kaynak, medyaya brifing verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyerek SAF birliklerinin Hartum’un güneyindeki, bölgedeki son büyük RSF kalesi olan stratejik Cebel Evliya bölgesini kuşattığını söyledi. Keza Reuters tarafından yapılan habere göre şehrin dört bir yanından görgü tanıkları ve aktivistler, RSF savaşçılarının daha önce kontrol ettikleri mahallelerden güneye, Cebel Evliya’ya doğru çekildiğini bildirdi.
Ordu ayrıca Hartum’daki Mavi Nil Nehri’nin üzerinden geçen Manşiya Köprüsü’nün her iki yakasını da güvenlik altına aldı. Başkentin hemen güneyindeki Cebel Evliya Köprüsü, RSF’nin kontrolündeki bölgeden çıkış için tek geçiş noktası olarak kaldı. Konuyla ilgili konuşan Al Jazeera’den Hiba Morgan ise şu ifadelere yer verdi:
“Ordu komutanının [el-Burhan] açıklamasıyla, savaşın bitmediği açık. Burada Hartum’da savaşın sonunu gördükten sonra, bu sefer Darfur’un batı bölgesi ve güneybatı Sudan’da daha fazla çatışma görmemiz muhtemel. Ordunun hızlı bir ilerleme kaydettiği ve hızlı kazanımlar elde ettiği açık, özellikle de başkentte nerede konumlandıklarına baktığınızda. Dolayısıyla ordunun ilerlemesi, sadece üsleri geri alabilecekleri bölgelerden değil, aynı zamanda eskiden RSF’ye ait olan üsleri de ele geçirebilecekleri bölgelerden geliyor. Beş ay öncesine kadar RSF’nin gücü oldukça yüksekti ve şimdi büyük ölçüde azaldı.”
Bayraktar TB2 sahada
MEE tarafından yapılan habere göre Türkiye, geçen yıl Sudan Ordusu’na çok sayıda İHA tedarik etti ve bunlar Hartum ve el-Ubeyd gibi bölgelerde Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (RSF) karşı önemli ilerlemeler sağlamak için kullanıldı.
Sudan’daki iç savaşın 2023 Nisan ayında başlamasından bu yana Ankara ve Mısır gibi diğer bölge ülkeleri, Hemeti olarak da bilinen Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter RSF’ye karşı Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan’ı destekliyor.
Ancak Ekim 2024’te Türk insansız hava araçlarının Sudan ordusuna teslim edilmesi, Türkiye’nin hükümete doğrudan askeri destek sağlamasının ilk örneği olma özelliğini taşıyor ve çatışmadaki güç dengesini değiştirme potansiyeli taşıyor. Teslimat ilk olarak Kasım ayında gerçekleştirilmişti. Keza Sudan Tribune gazetesinin ordudan bir kaynaktan aktardığı haberde, İHA’ların yaklaşık bir aydır faaliyette olduğu ve yalnızca Hartum eyaletinde kullanıldığı belirtilmişti. İHA sevkiyatı, Sudan ordusunun başkentin kuzeyinde ve son dönemde güneydeki Kuzey Kordofan eyaletinin başkenti el-Ubeyd gibi bölgelerde ilerleyişini hızlandırdı.
Daha önce El-Gezira’da görevli olan ve Hartum’un kuzeyindeki operasyonlarda görev alan üst düzey bir Sudanlı ordu subayı, MEE’ye yaptığı açıklamada, RSF’nin başlangıçta sponsorları tarafından sağlanan gelişmiş silahlar sayesinde savaşta üstünlük sağladığını söyledi. Subay şu ifadelere yer verdi:
“Savaşın başında çok sayıda askeri üssümüzü kaybettik ve önemli zorluklarla karşı karşıya kaldık. İHA’ların gelişiyle RSF’nin üstünlüğü sona erdi. Şimdi karadaki gücümüze denk hava desteğine sahibiz. Bayraktar İHA’larına karşı savunmak inanılmaz derecede zor. Onu göremezsin. Ona ateş edemezsin. Ve aniden öldüğünü anlarsın.”
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı