Almanya ilk olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a 2010 yılında 36 adet fırtına obüsü satışını engellemişti. Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe gösteren Almanya, aynı tutumu Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Katar’a yapacağı ihracatta da göstermişti. Hürriyet gazetesinden Eray GÖRGÜLÜ’nün aktardıklarına göre alternatif arayışına giren Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yetkilileri, çözümü Ukrayna’da buldu. Ukraynalı yetkililer ve Ukrayna Savunma Sanayii çatı şirketi UkrOboronProm’la görüşmeler yapan MKEK, “ihracat kısıtlaması olmayacak” taahhütü alınca, bu ülkeden 20 adet motor siparişi verdi.
Ukrayna’dan “ihracat kısıtlaması olmayacak” yönünde bir taahhüt alan Türkiye, bu ülkeden 20 adet motor siparişi verdi. İşbirliğinin beklenen sonucu vermesi halinde, T-155 Fırtına obüslerinin motorları Ukrayna’dan alınmaya devam edilecek. 155 mm’lik 40 kilometre menzilli ve 15 saniyede üç atış yapabilen fırtına obüsü, sürati, esnekliği ve isabet oranıyla birçok ülkenin dikkatini çekerken Türkiye, yurtdışı satış sözleşmelerinde uzun yıllardır MTU motoru nedeniyle Almanya’nın ihracat engeline takılıyordu.
Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen müzakerelerde T-155 Fırtına obüsleri için 5TD motor ailesinin değerlendirildiği haberleri basına yansımıştı. Fırtına obüsünün abisi Güney Kore üretimi K9 Thunder obüsü çok büyük ihracat potansiyeli yakalarken Türkiye satış yapacağı ülkeler ile ilgili motor sıkıntısı yaşıyor. Ukrayna’dan motor temininin başarılı sonuçlar vermesi halinde T-155 Fırtına ve gelişimi devam eden Fırtına-2 obüsünün çok büyük ihracat potansiyelleri bulunuyor. Aynı zamanda Ukrayna’ya geçilen motor siparişi Fırtına-2 seri üretiminin ayak sesleri anlamına gelebilir.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.