Yangınla mücadele için uluslararası yardım talebinde bulunan İran’da, Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı T-70 helikopteri ile AT-802 yangın söndürme uçağı görüntülendi.
İran’ın kuzeyindeki Hirkani Ormanları’nda devam eden büyük ölçekli yangın, Mazendaran eyaletinin Marzanabad bölgesindeki Elit dağlık alanında yeniden şiddetlenirken İran hükümeti, yangının kontrol altına alınamaması üzerine uluslararası yardım talebinde bulundu. Yerel medya, itfaiye ekipleri, çevre koruma görevlileri ve dağcı ekiplerinin sarp arazi nedeniyle zor koşullarda yangınla mücadele ettiğini bildiriyor.
Şiddetli rüzgar ve kurumuş bitki örtüsü alevlerin hızla yayılmasına yol açarken, bölgede yalnızca sınırlı sayıda helikopter kullanılabildiği de aktarılıyor. Bu bağlamda fireboss_ogm isimli Instagram kullanıcısı tarafından yapılan paylaşıma göre İran hükümetinin uluslararası yardım talebine karşılık veren Türkiye’nin, bölgeye Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 1 adet T-70 helikopteri ile 2 adet AT-802 yangın söndürme uçağı gönderdiği görüntülendi.
23 Kasım Pazar günü İran Çevre Koruma Kurumu, Türkiye’den yardım için gönderilen 2 yangın söndürme uçağı ve 1 helikopterin öğlen saatlerinde Erdebil Havalimanına indiğini duyurmuştu. İran hükümetinin yarı resmi haber ajansı olan Mehr’e göre Çalus ve Nevşehr milletvekili Kamran Puladı, Türkiye’nin gönderdiği yangın söndürme uçaklarının 22 Kasım Cumartesi gününden itibaren göreve başladığını ileri sürmüştü. İran Çevre Koruma Kurumu Başkanı Şina Ensari ise Elit Ormanı’ndaki yangını kontrol altına almak için Türkiye tarafından 2 yangın söndürme uçağı (AT-802) ve 1 helikopter (T-70) gönderildiğini açıklamıştı.
Geçtiğimiz günlerde İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, Elit bölgesinin dağlık yapısı nedeniyle yangının yalnızca yerli imkanlarla söndürülemeyeceğini belirterek, “Orman yangınlarını kontrol altına almak için diğer ülkelerden acil yardıma ihtiyacımız var.” demişti. Ayrıca Kaimpenah, yardım talebinin alevleri kontrol altına almak ve yangının çevredeki orman alanlarına sıçramasını önlemek amacıyla yapıldığını vurgulamıştı.

OGM ilk T70 helikopterini 2022 yılında teslim almıştı
Orman Genel Müdürlüğü’ne TUSAŞ tarafından üretilen T70 helikopterlerinin teslimatına ilişkin açıklamalarda bulunan dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Bugün ilk defa mülkiyeti bize ait helikopterimiz envanterimize girecek. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri teşkilatımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullanmıştı.
Bu bağlamda Bakan Kirişci, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Havacılık Daire Başkanlığında 30 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen Orman Yangınları Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı ve Yangın Söndürme Helikopteri Teslim Töreni’ne katılmıştı. Bakan Kirişci, orman yangınlarıyla mücadelede kapasite artırımı ve teknoloji geliştirme odaklı bir strateji izlediklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl 39 olan helikopter sayımızı 55’e, uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik. Ayrıca rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 2 İHA hazır biçimde beklemektedir. Yangına ilk müdahale süremiz 10 dakikalara inmiş durumda.” ifadelerini kullanmıştı.
T70 helikopteri bir seferde 2,5 ton suyu atabilme yeteneğine sahip. Orman yangınlarında gece ve gündüz görev yapacak helikopter 2.5 saate kadar kesintisiz uçabilecek ve gerektiği durumlarda 11 orman işçisini taşıyabilecek. Üzerinde bulundurduğu ilave teçhizatla kurtarma görevleri de yapabilecek.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.









