Tayvan, Çin’in artan baskılarına karşı ABD’den milyarlarca Dolar’lık silah satın almayı planlıyor.
Tayvan, adaya askeri baskı uygulamaya devam eden Çin’e karşı Trump yönetiminin desteğini kazanma umuduyla ABD’den milyarlarca Dolar değerinde silah satın almayı değerlendiriyor. Reuters tarafından yapılan habere göre konu hakkında bilgi sahibi olan ve isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan üç kaynak, Tayvan’ın Washington ile görüşmeler yürüttüğünü belirtti.
Ayrıca kaynaklardan biri, söz konusu savunma tedarik paketinin Tayvan’ın savunmasının ABD’ye bağlı olduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi. Yine Reuters tarafından yapılan habere göre, Tayvan’ın talep ettiği silahlar arasında kıyı savunma füze sistemi ve HIMARS roketatar sistemleri bulunuyor. Bu bağlamda bahse konu savunma tedarik paketinin toplam maliyetinin 7 ile 10 milyar Dolar arasında olacağı öngörülmekte.

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Tayvan’a yönelik silah teslimatlarının hızlandırılması gerektiğini belirtti. ABD, Tayvan’a savunma kabiliyetini güçlendirmesi için destek verdiğini ve bu kapsamda çeşitli silah sistemlerini tedarik ettiğini daha önce de açıklamıştı.
Tayvan Savunma Bakanlığı, “Askeri gücü geliştirmeye yönelik hedeflere ulaşabilecek her türlü silah ve teçhizat, ihale edilecek ürünler listesinde yer alır.” ifadesiyle bu konu hakkında doğrudan bir yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Bakanlık, Tayvan’ın savunma kapasitesini güçlendirmeye devam ettiğini ve savunma stratejisini geliştirmek için uluslararası iş birliklerine açık olduğunu vurguladı.
Trump dönemi ABD-Tayvan ilişkileri
ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Tayvan’ı ABD’nin yarı iletken çip ticaretini çalmakla suçlamıştı. Şubat ayı itibariyle ise Trump, Tayvan’a karşı çip ithalatına gümrük vergisi tehdidinde bulundu. Buna rağmen Trump yönetimi, Çin’in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’a diplomatik desteğini sürdürmeye devam etti.
Trump, 2017-2021 yılları arasındaki başkanlık döneminde Tayvan’a düzenli silah satışları başlattı ve milyarlarca Dolar değerinde F-16 savaş uçağının satışına yönelik anlaşmalara imza attı. Biden yönetimi de bu satışları genellikle daha düşük bütçeli anlaşmalar ile devam ettirmişti. Bunlara ek olarak Reuters, Tayvan’ın hassas güdümlü mühimmat, hava savunma sistemi yükseltmeleri, komuta kontrol sistemleri, rezerv kuvvetler için ekipman ve anti-drone teknolojisine öncelik veren özel bir savunma bütçesi önermeyi planladığını da vurgulamakta.

Trump ve Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, 7 Şubat’ta ortak bir bildiri yayımlayarak, Tayvan Boğazı’ndaki mevcut durumu güç veya baskı yoluyla değiştirmeye yönelik herhangi bir girişime karşı olduklarını belirtmişti. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğine dair ifadeleri kaldırması Tayvan hükümeti tarafından olumlu karşılanırken, Çin ABD’yi “hatalarını düzeltme” çağrısında bulunmuştu.