TCG Gaziantep ve Fransız Charles de Gaulle uçak gemisi hava savunma harbi eğitimi icra etti.
TCG Gaziantep ve Fransa Donanması’na bağlı Charles de Gaulle uçak gemisi hava savunma harbi eğitimi icra etti. Geçiş eğitimleri kapsamında icra edilen eğitimi Milli Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı yapılan paylaşımda,
“TCG GAZİANTEP fırkateynimiz, Fransız uçak gemisi FS CHARLES DE GAULLE Görev Grubu ile geçiş eğitimleri kapsamında “Hava Savunma Harbi” eğitimleri icra etti.”
ifadelerini kullandı.
🇹🇷TCG GAZİANTEP fırkateynimiz, Fransız uçak gemisi 🇫🇷FS CHARLES DE GAULLE Görev Grubu ile geçiş eğitimleri kapsamında “Hava Savunma Harbi” eğitimleri icra etti.#MSB pic.twitter.com/mdjGroezO9
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 13, 2022
GKRY ve Fransa’dan ortak hava savunma tatbikatı
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa ortaklığında hava savunma tatbikatı gerçekleştirilmişti. TALOS 2/2022 Hava Savunma Tatbikatı Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’den kalkan Rafale savaş uçaklarının katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Ulusal Muhafız Komutanı Korgeneral Demokritos Zervakis, Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Marios Floridis ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Yüzbaşı Konstantinos Gennadios tatbikatı CDG uçak gemisinden takip etmiş ve değerlendirmelerde bulunmuştu.
Tatbikatta özellikle Milli Muhafız teçhizatının hava savunma sistemi ve kendini koruma sistemi devreye alınarak modern savaş uçaklarına karşı gerçekçi koşullarda performansları değerlendirilmişti. Ayrıca personel hava kontrol merkezinin silah kontrolü, bilgi aktarımı ve hava savunma prosedürleri konusunda tecrübe kazanmıştı.
Charles de Gaulle
Charles de Gaulle (de Gaulle olarak da anılır) sınıfının ilk gemisi Şubat 1986’da sipariş edilmiş; yapımına Kasım 1987’de başlanmıştır. Omurga Nisan 1989’da döşenmiş ve gemi Mayıs 1994’te suya indirilmiştir.
De Gaulle yaklaşık 261 metre uzunluğa ve yaklaşık 40.000 ton deplasmana sahiptir. Yeni Rafale SU 0 sınıfı, Super Etendard (2005’te Rafale SU 2 ile değiştirilmiştir), E-2C Hawkeye erken uyarı uçağı ve birkaç helikopter dahil olmak üzere 40 uçağı bünyesinde barındırmaktadır. Gemide her biri dakikada bir uçak fırlatabilen iki mancınık bulunmaktadır. Fırlatma, yeni nesil nükleer balistik denizaltılar için kullanılanlarla aynı tasarıma sahip, iki nükleer reaktör tarafından sağlanmaktadır.

İlgili Olarak
NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2, Doğu Akdeniz’de Geçiş Eğitimi icra etti
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı