ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Lazer Güdüm Kiti, Bangladeş’te düzenlenen Arms Show-2024 fuarında sergileniyor
Shakir Imroz isimli kullanıcı, X’te yaptığı paylaşımda Bangladeş’te düzenlenen Arms Show-2024 savunma sanayii fuarında ROKETSAN tarafından geliştirilen sistemlerin de yer aldığını aktardı. Bu bağlamda Bangladeş Hava Kuvvetleri envanterindeki TEBER Lazer Güdüm Kiti ilk defa sergilenirken TRG-230 ve TRG-300 güdümlü topçu füzesi de fuarda yerini aldı.
Fuar alanında Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ve üst düzey Bangladeşli yetkililer ROKETSAN tarafından geliştirilen sistemlere yoğun ilgi gösterdi. Bangladeş’in en son 2022 yılının sonuna doğru ROKETSAN’dan açıklanmayan sayıda TEBER Lazer Güdüm Kiti tedarik ettiği duyurulmuştu. ROKETSAN tarafından geliştirilen bu kitler, Bangladeş Hava Kuvvetleri envanterde bulunan Çin’in ihraç versiyon uçağı F-7 savaş uçaklarında kullanılmaktadır.
En son Şubat 2024’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen World Defense Show savunma sanayii fuarında ROKETSAN geliştirdiği sistemleri diğer ülkelere tanıtmıştı. ROKETSAN, fuar kapsamında 17 ürününü sergilemişti.
Bu bağlamda ROKETSAN, WDS’24’te; Mini Akıllı Mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve MAM-T, İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze, TEBER-82 Güdüm Kiti, LAÇİN Güdüm Kiti, Kısa Menzilli Tanksavar Füze Sistemi KARAOK, Orta Menzilli Tanksavar Füze Sistemi OMTAS, Genişletilmiş Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi L-UMTAS-GM, Seyir Füzesi ÇAKIR, Stand-off Mühimmatı SOM, SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, HİSAR-A ve HİSAR-O Hava Savunma Füzeleri, SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi, TRG-300 Füzesi ve Taktik Füze Fırlatma Silah Sistemi KMC’yi katılımcıların beğenisine sunmuştu.
Bangladeş’in kullandığı Türk yapımı sistemler
Bangladeş, Asya-Pasifik bölgesinde Türk ürünlerini envanterine kazandıran ülkelerden birisi konumunda. Bangladeş’in envanterinde şu anda Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 S/İHA’lar, ROKETSAN tarafından geliştirilen TRG-300 KAPLAN ile TRG-230 KAPLAN güdümlü topçu füzesi ve OTOKAR tarafından geliştirilen COBRA-1 zırhlı araçları mevcut. Yakın zamanda farklı kaynaklar Bangladeş’in Türkiye’den taarruz helikopteri ve tank alabileceğini de iddia etmişti.
Bununla birlikte bu yılın başında Bangladeş’in Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) yapabilen İHA ihalesi düzenlediği duyurulmuştu. Bangladeş tarafından açılan ihalede ASISGUARD tarafında geliştirilen SONGAR VTOL’un da yer aldığı belirtilmişti.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı