Türkiye’nin ilk uçak motoru olan ve yer testleri devam eden TF6000’de kalifikasyon testlerinin başlangıcı için 2028 yılının sonları planlanmakta.
Türkiye’nin en büyük savunma sanayi etkinliklerinden biri olan SAHA EXPO’da TEI, Türkiye’nin millî havacılık motorlarını sergilendi. Fuar kapsamında Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400, irtifa kabiliyeti ve uçuş süresiyle rekorlar sahibi Türkiye’nin ilk millî turbodizel havacılık motoru TEI-PD170, Türkiye’nin ilk uçak motoru TEI-TF6000 ve Türkiye’nin en güçlü turbofan motoru TEI-TF10000; TEI standında sergilendi. TEI ayrıca fuarda, havacılık motorlarında kullanılan süper alaşım ve ileri teknoloji metallerde sahip olduğu kabiliyetleri ziyaretçilerle buluşturdu.
Defence Turk tarafından edinilen bilgilere göre yıl içerisinde ilk kez çalıştırılan TEI-TF6000 şu ana kadar yaklaşık 60 adet testten geçti. Yer testleri devam eden TF6000’in yeni motorlarının da üretildiğini belirtirken TF10000 haline getirmek için afterburner (artyakıcı) kısmının da çalışıldığı aktarıldı. TF6000 motorunda kalifikasyon testlerinin başlangıcı için 2028 yılının sonları düşünülürken 2026 yılına kadar ise motora afterburner kabiliyeti kazandırılması planlanmakta.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve TEI sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk millî turbofan motoru TF6000, millî motor test sisteminde ilk kez geçtiğimiz aylarda çalıştırılmıştı. SSB Başkanı Haluk Görgün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Vatan evlatlarımızın enerjisi ile güç verdiğimiz Türkiye’nin ilk Millî Turbofan Motoru TF6000 millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldı! Test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 gücünü TF6000’den alacak!” ifadelerini kullanmıştı.
TF6000 motoruna afterburner eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan TF10000 boyut, ağırlık ve güç sınıfı olarak hem KIZILELMA hem ANKA III hem de yerli hücumbotlar için güçlü bir seçenek sunacak. TEI-TF6000 projesi ile Türkiye’de ilk kez turbofan motoru, aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını gerçekleştirerek ülkemize kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını hedeflemektedir. Öte yandan TEI yetkilileri yine TF6000’den yola çıkılarak oluşturulacak olan TF10000’in ardından KAAN’a güç vermesi beklenen ve 3,5 kat daha büyük olan TF35000’in tasarımlarına başlandığını belirtmekte.
İlgili Olarak
Türkiye’nin ilk millî turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı!