Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya’daki askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerine devam ediyor
Milli Savunma Bakanlığı 30 Kasım 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin faaliyetlerine ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda, TSK’nın Libya’da yürüttüğü askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerine ilişkin bilgilere yer verildi.
TSK’nın; Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükûmetin davetine, ikili anlaşmalara ve TBMM’nin onayına istinaden bulunduğu Libya’da askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerine devam ettiği bildirildi. Libya’da ve Türkiye’de bugüne kadar 6 bin 799 Libya Silahlı Kuvvetleri personeline eğitim verildiği, 974 personelin eğitiminin ise devam ettiği belirtildi. Libya halkının huzur ve güvenliğine katkı sağlanması amacıyla bugüne kadar 5 bin 43 Mayın/EYP ve patlamamış mühimmatın tespit edilerek etkisiz hâle getirildi.
Ayrıca TSK’nın Trablus’ta faaliyete geçirdiği hastane ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin Libyalıya sağlık desteği verildiği ifade edildi. Açıklamada, “Her platformda vurguladığımız gibi; Türkiye Libya’da yabancı güç değildir. Şu anda Libya’da istikrar adına bir gelişme varsa ve siyasi süreç başlamışsa bu Türkiye’nin katkılarıyla mümkün olmuştur. Libyalı yöneticiler de bu gerçeği ifade etmektedir.” ifadelerine de yer verildi.
MSB:
“Libya’daki temel sorun Hafter grubu ve onu destekleyenlerdir. Libya’da çözüme ulaşılamamasındaki asıl neden buradan kaynaklanmaktadır. Türkiye; Libya halkının hak ettiği refaha ve demokrasiye ulaşmasını arzu etmekte ve 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin huzur içinde yapılabilmesi için elinden gelen desteği vermektedir.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi amacımız “Libya, Libyalılarındır.” anlayışıyla toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış, barış ve istikrar içerisinde yaşayan bir Libya’nın oluşumuna katkıda bulunmaktır. Bu kapsamda Libyalı kardeşlerimizin haklı davasına desteğimiz devam edecektir.”
İlgili Olarak