“Savunma sanayii sektörü “Sektörel İş Birliği ve Nitelikli İş Gücü” odağında 7’nci kez bir araya geliyor”
TSSK 7’nci Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi, TSSK Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Öktem ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Veşan Kök’ün açılış konuşmasıyla ODTÜ, ODTÜ TEKNOKENT ve Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) tarafından, “Sektörel İş Birliği ve Nitelikli İş Gücü” ana teması ile ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.
Türk savunma, havacılık ve siber güvenlik sektörünün, mühendislik ve tasarım alanında önde gelen kümelenmesi Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), bu yıl 7’ncisini düzenlediği Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi etkinliğinde, “sektörel iş birliği” ve “nitelikli iş gücü” odak noktası oluyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteğiyle yapılan etkinlik, T.C. Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK, ASO ve SASAD iş birliğiyle, TSSK, ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bugün ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.
“Sektörel İş Birliği” ve “Nitelikli İş Gücü” odak noktası
Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilecek olan ve sektörün önde gelen etkinlikleri arasına adını yazdıran TSSK Proje Pazarı, birçok konuda fark yaratıyor. Bunların başında, etkinliğin; ihtiyaç makamları, ana yükleniciler ve küme üyelerini bir araya getirerek iş birliği ortamı oluşturması geliyor. Bu ortam sayesinde firmalar Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi’nden yeni işler geliştirerek ve proje sözleşmeleri imzalayarak ayrılabiliyor.
Bu yılki teması “sektörel iş birliği” ve “nitelikli iş gücü” olarak belirlenen etkinlik sırasında gerçekleştirilen konuşmalar ve paneller ise sektör için önemli bir iletişim aracı oluyor. Firmalar, bu konuşma ve panellerde, ihtiyaç makamlarının ve ana yüklenicilerin uygulamalarını ve gelecek planlarını birinci ağızdan dinleme fırsatına kavuşuyor.
İhtiyaçlar yurt içi imkanlarla karşılanacak
Teknolojik bağımsızlık, günümüzde ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında her zamankinden daha önemli bir konuma gelmiş bulunuyor.
SSB tarafından hazırlanan ve vizyonu “Türk savunma sanayiini, Türkiye’nin küresel güç vizyonu doğrultusunda inşa etmek” olarak belirlenen 2019-2023 dönemi Sektörel Strateji Dokümanı’nda da yer aldığı üzere, ihtiyaçların yurt içi imkanların azami kullanımı ile karşılanmasına yönelik yeteneklerin geliştirilmesi özellikle vurgulanıyor.
Mühendislik ve tasarım denildiğinde, nitelikli ve konusunda uzmanlaşmış insan gücü, üniversitelerdeki akademisyenlere ve altyapı imkanlarına kolay ulaşım imkanları ile teknokent firmaları öne çıkıyor. TSK ihtiyaçlarına uygun olarak alt sistem ve bileşenlerin milli olarak geliştirilmesinde görev alan ve Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünlerini ihraç eden çoğunluğu KOBİ ölçeğinde olan teknokent firmaları ile üniversite araştırma merkezlerini, özel sektör Ar-Ge Merkezlerini ve ana yüklenici savunma sanayii firmalarını bünyesinde bir araya getiren TSSK, bu bağlamda önemli bir misyon üstleniyor.
TSSK üyesi firmalarda 3000’e yakın Ar-Ge personeli istihdam edilmekte olup, an itibarıyla savunma sanayiine dönük olarak 600’ün üzerinde aktif Ar-Ge projesi yürütülüyor. Küme üyeleri ANKA, MİLGEM, ATAK, HÜRKUŞ, ALTAY, GÖKTÜRK gibi büyük ölçekli savunma sanayii projelerinde önemli görevler üstleniyor. Kümelenme faaliyetleri içinde ana yüklenici, alt yüklenici, araştırma merkezleri ve kümelenmelerin birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlayan, firmaların iş geliştirme potansiyellerini artıran, daha hızlı ve aktif bir iletişim gerçekleştirmelerine fırsat veren bir zemin yaratılması öncelikli amaç. Bu bağlamda, 2010 yılından itibaren düzenli olarak her yıl Proje Pazarı etkinliği organize ediliyor. Bu yıl “Proje Pazarı İş Birliği Zirvesi” adıyla düzenlenecek olan etkinlikte bugüne kadar toplam 250’den fazla firma standı kurulmuş, 2300’ün üzerinde birebir görüşme gerçekleşmiş ve 5000’e yakın katılımcı sağlanmıştır.
TSSK
Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), savunma ve havacılık sanayisinde, ana yüklenicilerin yürüttüğü veya ileride yürütebilecekleri projelerde görev almak isteyen ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinin, kendilerini ana yüklenicilere ve tedarik makamlarına tanıtabilecekleri bir platform olarak, 2010 yılında kuruldu ve daha sonra diğer teknokentleri ve Ar-Ge merkezlerini de kucaklayarak ağını genişletti.
Bugün, TSSK üyesi 140 firmada, yaklaşık 3000 personel görev yapıyor. Üyelerinin, TSSK’nın faaliyet alanlarında yürüttüğü proje sayısı 600’ün üzerinde. 2018 sonu itibarıyla TSSK üyeleri, savunma, havacılık ve güvenlik projelerinde toplam 1,9 milyar liralık ciro elde etti. Yine 2018 yılı sonu itibarıyla kümelenme üyesi firmalar, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor; ihracat rakamı da 135 milyon doları aşmış durumda.
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.